kosaram

0
Feldolgozás…

Vigyázz, kész, alma!

Vannak mérföldkövek egy ember életében…mikor oviba megy, mikor sulis lesz, az első udvarló/barátnő.  Ilyenkor nekünk szülőknek mindig egyik szemünk sír a másik meg nevet, valami lezárul és jön valami új, amivel a csemeténk ismét nagyobb lett.

Na nekem ilyen kicsit a hozzátáplálás is. Még csak most született erre tessék, kiveszi kezemből a brióst és már tömi is én meg próbálom megelőzni, hogy lenyelje…szívroham, ebbe glutén, meg még ki tudja mi van, mit fog ez az óvatlan kíváncsiság nekünk okozni.

Szóval egy kicsit az „icipicibabakor” ilyenkor lezárul és kezdődik valami új, amit az első gyermekes anyukák alig bírnak kivárni.

Mikor kezdjünk bele:

A WHO szerint a tisztán anyatejes babák hozzátáplálása 5-6 hónapos kor előtt jobb, hanem kezdődik meg. Minél tovább kap egy baba csak anyatejcit annál jobb, de ebben a korban már azért el lehet kezdeni az ízek felkutatását. A fő táplálék még nagyon sokáig az anyatej marad, egyfajta békés átmenet lehet így a pocinak a folyékony csodából a szilárd „kitudjamivanbennébe”.

Természetesen leginkább a babától függ igazán, mikor kezdődjön meg az hozzátáplálás. Vannak jelek, melyek azért segítenek az anyai ösztönön és türelmetlenségen túl:

-Meg tud fogni tárgyakat, köztük akár a kanalat is el tudja tolni, ha már elég.

-A szopóreflex kicsit alább hagy és a kanalat nem cuclizni akarja, hanem szépen lenyalja róla a finomságot.

-Majd kinézi a szánkból a falatot. Mondjuk ezzel azért óvatosan, hiszen a babák kíváncsisága sokkal hamarabb feléled minden iránt, nem biztos, hogy az étkezés érdekli, hanem csak az, hogy mi ugyan mit csinálunk.

-Már ügyesen kommunikál apró mozdulatokkal. Például egy-egy neki tetsző falat után vigyorog, rúgkapál, nagyokat legyez a karjaival, ha pedig nem tetszik, elfordítja a fejét.

kaja_5

Fokozatosság, étkezni tanulni kell:

Én mindenben hiszem, hogy a babák legnagyobb barátja egyfelől a fokozatosság, másfelől a következetesség. Ez a kettő ad nekik biztonságot. Ahogy a hordozás is szépen fokozatosan vezeti őket be a mi felfordult világunkba és szépen az ölünkből kinyílva fedezhetik fel azt, úgy a hozzátáplálás is valahogy így kellene, hogy működjön.

Én az első falatokat éppen ezért mindig anyatejbe keverem, és szépen napról napra csökkenten az anyatej és új íz arányát, hogy ne rögtön az idegenbe csöppenve lepődjünk meg egy-egy új ízen.

Az étkezés ezen kívül az embereknek nagyon fontos társadalmi esemény is egyben. A családok az étkezőasztalnál beszélik meg a napjukat, a gyermekek igazi meghitt fészke egy-egy finom meleg vacsi a rohanó nap végén. Ne gondoljuk, hogy a babák ebben nem szeretnének részt venni.

A hozzátáplálás megkezdése előtt már nyugodtan vegyük ölbe a babát, mikor eszik a család, legyen ő is ott velünk és „beszélgessen” ő is az asztalnál. Aztán mikor elkezdünk kóstolgatni, próbáljuk összehangolni a mi étkezésünkkel. Érezze, hogy ez bizony fontos esemény és őt sem hagyjuk ki semmiből.

A kezdőkészlet:

A hozzátáplálás megkezdésekor hetekig még bizony nem lesz semmilyen szuperszónikus berendezésre szükségünk. Nekem két nagy ellenségem van a „babakonyhában” az egyik a műanyag tálka, melyből a baba eszik. A másik pedig a mikro.

Szerintem annál egészségtelenebb nincs, mint a felbolyhosodott műanyag tálka, melyet a baba szépen fokozatosan elfogyaszt.

Mivel az elején mi fogjuk adagolni az ételt így nem kell attól félni, hogy eltörik bármi is, így érdemes porcelán vagy üveg étkészletet beszerezni. Nem drágább, könnyebben tisztítható, egészségesebb. Kanalat is lehet kapni picit, kényelmeset, porcelánt.

A másik fő kellékünk az elején a pároló lesz. Ha van speckó pároló lábosunk az szupi, de egy olcsó mobil párolófedő is tökéletesen megteszi. Az elején nem fogunk ipari mennyiségeket készíteni, így jó ha beszerzünk pici lábost, pici szűrüt, pici párolót.

kaja_1

-          Pároló feltét (Tesco: 1490.-)

-          Porcelán aranyozott szegélyű tálka (Tesco: 900.-)

-          Porcelán kanálka (Buttlers: 340.-)

-          Pártedli (Mybabyhug: 2700.-)

A higiénia:

Mivel babánk pocija még igen „sérülékeny” így igyekeznünk kell a leginkább sterilnek maradni. A vizet forraljuk, az eszközök elmosásához pedig használjunk külön szivacsot. Ha biztosra akarunk menni egy kis sterilizáló folyadékkal (Chicco) is leöblíthetjük, majd szárazra törölhetjük az étkezések után.

7_cg

 

Mi már felkészültünk és pontosan március 1-én kezdünk bele a kalandba, tartsatok velünk! Jót évágyat!:)

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink