kosaram

0
Feldolgozás…

Változások az adózásban, ami a Kismamákat illeti

Adózás, kedvezmények

 adóalap kedvezmény tekintetében a két gyermekre igénybe vehető magasabb családi adókedvezmény csak 2016-tól lesz érvényesíthető. 2015-ben maradtak a 2014-es összegek, vagyis:

 • egy-két eltartott esetén 62.500 Ft(/hó/eltartott) –tal csökkenthető az adóalap
 • három, vagy több eltartott esetén 206.250 Ft(/hó/eltartott) -tal csökkenthető az adóalap.
 • bár bevezettek egy új kedvezményt, mely az "első házasok kedvezménye” névre hallgat, ezt, még ha 2014.12.31-ét követően kötünk is házasságot, nem vehetjük igénybe, ha már jogosultak vagyunk családi adókedvezményre.
 Munka törvénykönyve vonatkozó változásai

 -         A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig - három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig - köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. Három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel  családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesült vagy részesül, vagy gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül. 

 -         a 30 napot meghaladó keresőképtelenség időtartama újra munkában töltött időnek minősül. Ennek mikor lehet jelentősége kismamák esetén? Ha a korábbi szabályozás értelmében egy kismama a terhessége elejétől veszélyeztetett státuszban volt, akkor ezen időszakra a 31. naptól nem járt neki időarányosan szabadság a szülési szabadság megkezdése napjáig. Ez azonban megszűnt, vagyis veszélyeztetett terhesként is jogosultak vagytok a szabadságos napokra, amik munkába való visszatérésetekkor felhalmozott szabadságos napok száma néven fog szerepelni.

 -         egy kis érdekesség apáknak: ha gyermekük születik, akkor a szülést követő 2 hónapon belül jogosultak 5 nap pótszabadságra (úgynevezett apanapra), melyet nem kötelező egyben kivenniük. Ha esetleg a munkaviszonyuk pont úgy szűnik meg, hogy gyermekük született, s még benne vannak a 2 hónapban, de előző helyükön nem vették ki ezt a pótszabadságot, akkor az új munkahelyen is jogosultak kivenni az 5 napot, vagy az abból fennmaradó szabadságos napokat.

 Ellátások (amennyiben a jogosultság fennáll)

Terhességi gyermekágyi segély új nevet kapott, ezentúl: CSED (csecsemőgondozási díj) mértéke továbbra is a naptári napi alap 70%-a, illetve a naptári napi jövedelem 70%-a,

GYED: naptári napi alap 70%-a, de 2015-ben legfeljebb bruttó 147.000,- Ft/hó

Egyszeri anyasági támogatás: 64.125,- Ft, ikergyermek esetén 85.500,- Ft

GYES: bruttó 28.500 Ft/hó

  Lista a teendőkről januárban

 -         kedvezményekre jogosító dokumentumok kitöltése, leadása a munkáltató/kifizető részére, hogy a kedvezmények már a januári juttatásból érvényesíthetőek legyenek (letölthető nyomtatványokat itt találsz)

 -         gyermekre tekintettel mindkét szülő igénybe veheti a gyermekek után járó pótszabadságot ( természetesen a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt csak maximum az első fél évre, ha azt a gyermek gondozása céljából igényli a munkáltató), így az erről szóló igényt se felejtsétek el leadni a cégeteknél erre rendszeresített nyomtatványon

 -         január végén megkapod a 2014-es adóévre vonatkozó igazolásaidat, s el kell döntened, hogy önadózó leszel, a NAV-val csináltatod meg a bevallásodat, vagy a munkáltatód által elkészített bevallási formát választod.

 • NAV csinálja meg: ehhez a nyilatkozatot (1453 NY) 2015.02.16-ig kell eljuttatnod a NAV részére
 • önadózást választod, akkor 1453-as bevallást kell május 20-ig beküldeni az adóhatóságnak
 • ha a munkáltatód csinálja, akkor csak az igazolásokat az esetleges kedvezményekről, stb. kell bevinned

   

Mikor javaslom az önadózást?

ha pároddal évközben megosztva vettétek igénybe a gyermekek után járó családi adókedvezményt, vagy esetleg egyikőtök sem vette igénybe, akkor célszerű mindkettőtökét egy szakemberrel megcsináltatni, mert esetleg így több pénzt tudtok visszakapni.

 

 

 -         nem csak januárban fontos, de most is megtehetitek, hogy vegyétek fel a kapcsolatot a munkáltatótokkal, mert bár a munkaügy feladata, hogy nyomon kövesse az ellátásaitokat, s ha újabb igényt kell benyújtanotok, arról tájékoztasson, a gyakorlatban sajnos nem így működik. Mivel ez a Ti érdeketek, emiatt kommunikáljatok velük folyamatosan az otthontöltött időtök alatt. Hogy miért?

 • így nem felejtenek el, számolnak Veletek, ha vissza akartok térni
 • időben meg tudod igényelni az ellátásaidat, s nem lesz csúszás a kifizetésekben
 • Te is tudni fogod, milyen irányba megy a cég, lesz e esélyed a régi helyedre visszamenni, stb.

 

Kiss-Márton Adrienn

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink