kosaram

0
Feldolgozás…

Tippek az időd beosztásához baba mellett

Sokan úgy érezzük, hogy a gyerekre az első 1-2 évet rá kell áldozni, sokszor hallhatjuk, hogy úgy minősítik, mehet a levesbe ez az idő. Tény hogy sok áldozattal jár, főleg gyermekünk első pár életéve, hiszen addig elsősorban ránk van szorulva, ránk van szüksége, szinte napi 24 órában folyamatosan. Kognitív, lelki és mozgáskészségi fejlődése is nagyban függ attól, hogy mennyi időt töltünk vele, illetve ezt mennyire hasznosan, produktívan tesszük. Gyermekünket folyamatosan stimuláljuk, tanítjuk.  Ez nagyon megterhelő időszak mindkét szülőnek, az addig megszokott életritmus teljesen felborul, átalakul. Úgy érezhetjük semmire nincs időnk, pedig csupán felértékelődik az idő, amivel szabadon rendelkezhetünk. A legtöbb Apa minimum napi 8 órát dolgozik, mellette legalább 1-1 órát utazással, ügyintézéssel, bevásárlással tölt, így átlagosan 10 órát hétköznaponként biztosan távol van az otthontól, csemetéjétől, párjától. A maradék időbe pedig olyan sok mindent kellene besuvasztani, hogy ha listát kezdenénk írni pár hónap alatt akár a kínai nagyfal hosszával vetekedne… már csak azért sem ajánlom a listaírást ebben az időszakban, mert felettébb tudja idegesíteni, nyomasztani az embert nap, mint nap, ahogy szembesül, hogy mennyi-mennyi kötelessége, tennivalója lenne.

Az időt természetesnek vesszük, de ha jobban belegondolunk, sosincs belőle elég, sosem tudhatjuk, mennyi adatik meg belőle. Kivétel nélkül mindenki jól akar gazdálkodni vele, de ismeretlen, megfoghatatlan, mégis nagyon fontos, vissza nem hozható, elröppen egy szempillantás alatt. Kisbabád hétről hétre változik, gyorsan fejlődik. Ha végig nézel a képeiden a legszembetűnőbb náluk, hogy nincs majd, csak a most van! Ne maradj le a babád gyermekkoráról, ragadd meg a pillanatot!

1. Priorizálj és légy egy kicsit önzőbb!

Egy egészen másfajta életvezetési szemléletmódra lesz szükséged, tervezz pontosan, időzíts rugalmasan és priorizálj szigorúan!

Tégy fel magadnak kérdéseket, melyek segítenek eligazodni a kevésbé fontos teendők rengetegében. Egyfelől ha eddig szamaritánus is voltál, akkor ideje a fékre lépned, ami nem lesz egyszerű, hiszen mindenki hozzászokott már hogy önzetlenül segítesz. Azonban most a saját dolgaidra is alig jut időd, márpedig a cél minél több időt együtt tölteni a gyermekünkkel és párunkkal. Tehát az első fontos lépés, igyekezz csak a saját dolgaiddal foglalkozni!

2. Merj segítséget kérni, nem kell bonyolítani!

Ha szembe kerülsz egy nagyobb feladattal, és mindenképpen úgy ítéled meg, hogy ezt muszáj most megcsinálni, nem halasztható sokáig, akkor mérlegeld a lehetőségeidet. Tudna-e valaki Neked ebben segíteni, mivel lehetne megkönnyíteni a megvalósítást. Sokszor az egyszerűbb a könnyebb, jobb választás!

Manapság már szerencsére sok férj segít a háztartásban, főzésben, így baba mellett akár rá is hagyhatnád ezeket a teendőket, de akkor abban a csekély kis szabadidőben, amit veletek tölthetne ezeket fogja intézni és ez senkinek nem jó!

Baba mellett is próbálj meg minél több teendőt elintézni, hogy több jusson a közösen töltött percekre. A baba, főleg ha már nagyobbacska, nem elégszik meg azzal, ha megeteted, tisztába teszed és játszószőnyegre teszed. Állandó jelenlétet igényel, mindig Veled szeretne lenni, a figyelmedre vágyik. Jön a dilemma, hogy akkor hogy szakadjon szét az ember… babázzon, takarítson, mosson, legyen konyhatündér és lehetőség szerint mire megérkezik Apu ne változzon át zombivá. Zárójelesen pedig jó volna, ha magára is jutna egy kis idő, szépítkezésre, kényeztetésre, könyvolvasásra, barátnőzésre, stb.

3. Ha hordozol nem csak két kezedet, de az idődet is visszakapod!

Az egyensúly megteremtésében nagy segítség számomra a hordozás. A gyerkőcöt ideig-óráig le lehet kötni egy új játékkal vagy ha új felfedezni valót mutatsz neki, de sajnos hamar megunja. Csak egy biztos, hogy Téged sosem fog megunni kisbabaként! A hurci a biztos segítségem a mindennapokban. Akár ébren van Flóra akár elszunyókál rajtam, a teendőim többségét együtt csináljuk. Így amíg én haladok a főzéssel, takarítással, teregetek, boltba, postára megyek, stb. ez alatt közös, boldog perceket tölthetek a lányommal is. Flóra így feltöltődve, boldogan várja haza Apukáját, akivel az első dolguk, hogy közösen játszanak egy nagyot. Peti is hamar el tudja így engedni a mindennapi munkahelyi gondolatokat és amennyit csak lehet, aktívan jelen van Flóra életében.

És akkor mi hurcis Anyák kényelmesen hátradőlhetünk és büszkén nézhetjük őket, igen ma is megcsináltuk, szuper Anyák vagyunk J

Babánkat a hordozással segíthetjük egy pár pilléres napirend kialakításában is. Így lehetőségünk lesz arra, hogy meghatározott időintervallumban elaltassuk és együtt tölthessünk kettecskén egy kis időt férjünkkel is.

Hordozás mellett magamra is jut idő, babával is baba nélkül is. Ha egyedül szeretnék lenni picit, Férjem köti fel magára Flórát. Nagyon szereti az első pillanattól kezdve, a hordozással így mindenki csak nyer!

Ne feledd, ne maradj ki a babád gyermekkorából, éld meg a pillanatot!

Gyöngyi és Flóra, Mybabyhug nagykövetek

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink