kosaram

0
Feldolgozás…

Tévhitek a gyermekcipők körül

Az egy mérföldkő és körülírhatatlan pillanat, mikor a kis emberpalántánk egyszer csak felegyenesedik és feláll. Még az Alma Együttest is megihlető pillanattól kezdve felgyorsulnak az események és mire körbenézünk gyermekünknek se híre se hamva, futhatunk utána, aki vagy lábon, vagy keréken de biztosan gyorsabb lesz nálunk.

Ez az a pillanat mikor először felmerül "a gyermek mibe fog járni" innentől kezdve örökzöld témakör. 

Aztán ránézünk az egy év körüli gyerkőcünk hangosan gágogó, bokánál összecsiszolódó, óriási lúdtalpaira és hirtelen elfog minket a rémület, hogy már most elrontottunk valamit. 

Ekkor két irány van:

- Hallgatunk a leghangosabb puhatalpúak táborára, miszerint az a jó, ha olyan mintha mezítláb lenne

- Bemegyünk egy speciális gyerekcipőket áruló boltba, ahol boldogan és nyugodtan távozunk a ránk sózott megelőzési céllal eladott sarokemelt példánnyal.

Az igazság pont a kettő között van!!! Hogy miért azt most eláruljuk, sőt ajánlunk cipőt is, így a nyugalom megzavarására biztosan nem lesz alkalmunk.

A lúdtalpról:

A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének a hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életszakaszban alakul ki fokozatosan, lúdtalpról már csak stabilan járni tudó gyermeknél beszélhetünk A lúdtalpas állapot kezelésének célja lényegében a megelőzés, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy pár éves gyermeknek betétet vagy speciális cipőt kellene felírni. A megelőzés lényege, hogy a lábat, sarkakat megfelelően tartó cipőben járassuk gyermekünket, akár még otthon is. 

Tévhitek a puha-talpúakról: 

Korábban a falusi életforma remek körülményt jelentett a mezítláb járásra. Nem csupán a lábnak, de a talp reflexzónáin keresztül az egész testre jótékony hatással volt a mezítlábazás.  A göröngyös, egyenetlen talajon való mezítláb járás az egész talp és test apró izmait megmozgatta, a lúdtalp kialakulását már csírájában elfojtotta.

A modern életkörülmények és az egyenes, hideg-meleg burkolatok azonban pont ezt az egyenetlen feltételt nem biztosítják, így a mi nagyvárosi életkörülményeink sajnos már pont, hogy nem tesznek jót a mezítlábas közlekedés esetén. Azaz a puha-talpúak, melyeket pont azzal hirdetnek, hogy olyan mintha mezítláb lenne, maximum a homokozóban, a Balcsi parton, vagy a kertben használhatóak, de semmiképpen nem az oviban, otthon, vagy éppen a mindennapokban. Az egyenes talajon való mezítláb közlekedés többet árt, mint használ, hiszen nem kényszerítik a terepviszonyok a láb boltozatát tartó izmait munkára.

A helyes cipő:

A megfelelő cipő a következő jellemzőkkel bír: 

- nem túl hajlékony atalpa, semmiképp nem puha

- a bokát stabilan tartja, ott magasított

- igazi bőr, könnyen szellőzik

- nincsenek szegecsek, kapcsok a cipőn, melyek feltörhetik a puha bababőrt.

- a lábfejen állítható több ponton, hogy a magasabb lábfejet is kényelmesen, de stabilan tartani tudja.

 

(forrás: webbeteg, Dr. Juhász Csaba, ortopéd szakorvos, traumatológus)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/920/a-ludtalp

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink