kosaram

0
Feldolgozás…

Tésztatan

Ha fellapozzuk egy étteremben az étlapot kihagyhatatlan része a gyermekmenünek a spagetti. Ahogy Gombóc Artúr szereti a csoki minden fajtáját, úgy a gyerkőcök is kivétel nélkül imádják a tésztaféléket. 

Mi anyukák pedig, akiknek a tészta popsira gyakorolt áldásos hatása jut rögtön eszünkbe azt gondoljuk nincs ez így jól, nem eszik egészségesen a gyerek, ha állandóan tésztázik. 

Pedig a tészta nem rossz, sőt szuper cinkostársa lehet egy gyermekét egészséges étkezésre nevelő szülőnek. 

A legjobb tésztareceptekért, pedig hát hova is mehetnénk máshová, mint Olaszországba. Következzék egy kis tésztatan, illetve a házi tészta készítés minden fortélya, ahol most mindenki meg fog döbbenni, mennyire egyszerű otthon magunknak tésztát készíteni. 

Nézzük először, hogy a tészta ezer arcából melyek azok, amelyek a legegyszerűbben saját konyhánkban 15 perc alatt elkészíthetőek és még tésztagép sem kell hozzá: 

Tészta alaprecept: 

Az igazi olasz tésztába semmi más nem kell, csak liszt és tojás. Ahányan tésztázunk annyiszor 100 g liszt, (akár teljeskiőrlésű, akár vegyesen) és 100 g-ként egy tojás. Azaz, ha négyen falatozunk akkor 400 g liszt közepére felütjük a négy tojást és alaposan összedolgozzuk. Majd hagyjuk egy fél órát pihenni. 

Ezt követően jöhet a művészet a rendelkezésre álló idő függvényében. 

 

Pappardelle:

Igazi toszkán gyöngyszem, lényegében egy szélesmetélt, amelyhez húsragukat zöldségragukat szoktak adni. 

A tésztát leheletvékonyan ki kell nyújtani hozzá olyan 12x45 cm-es lapokra. Majd a lapok két végénél felcsavarjuk őket lazán egymással szembe. Majd a tekercseket 1,5 cm-es csíkokra vágjuk föl. 

Ha ugyanezt a tésztát kicsit vékonyabbra vágjuk máris Tagliatellét kapunk. 

A képen a felső sorban jobbról balra haladva: pappardelle, tagliatelle, spagetti, majd az alsó sorban balról jobbra haladva: farfalle, orechiette, penne látható

Tortellini:

Anya másik adu-ásza lehet a kis töltött falatka, amelybe azt bujtathatunk amit csak szeretnénk észrevétlenül csúszik majd az ízletes falat az egész családnak.

Készítésének lényege, hogy a kinyújtott tésztából, most körülbelül 3x3 cm-es téglalapokat vágunk ezek közepére helyezzük a mogyorónyi tölteléket, majd háromszög alakban rácsukjuk a tésztát és a két végét összehajtjuk. 

A töltelékekhez, feltéthez csak a fantáziánk szab határt, jó barát lehet a spenót, az összes sajtféle, de ahogy mi a legjobban szeretjük, az az egyszerűen nagyszerű paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, olivaolaj párosítás.

 

 

 

 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink