kosaram

0
Feldolgozás…

Speciális Nevelési Igényű babák hordozása

A hordozás minden gyermek igénye, nem válogat. Viszont van egy szűk réteg, akik számára a hordozás többet jelent, mint azt gondolnánk. Munkám során sok SNI, azaz Speciális Nevelési Igényű gyermekkel találkozom. Hogy kik Ők? „Azok a gyermekek akik… mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdenek.”

A mozgásszervi rendellenességek közül a leggyakoribb talán a csípő diszplázia- csípőficam, vagy a beszűkült csípő. Ezt viszonylag hamar, csecsemőkori szűrővizsgálat alkalmával kiderül, 3-4 hónapos korig a csípőízület igen rugalmas, a kezelésekre rendkívül jól reagál.  A legelterjedtebb a legszélsőségesebb eltérések kezelésére a Pavlik-hám, ahol a baba lábait egy bizonyos pozícióban rögzítik. Kisebb eltérést pedig  ún. „terpeszpelussal” szoktak kezelni. Nagyon fontos, hogy a Pavlik-hám alkalmazása mindig orvosi utasítás szerint alkalmazandó! De a csípőízület érését nagyban segítheti egy helyes babahordozó.

Ez egy nehéz időszakot jelent babának-és, mamának egyaránt, ilyenkor több szempontból is nagy segítség lehet egy hordozó. Egyrészt az anyukának megnő a mozgástere, lesz két szabad keze, és a baba felügyelése könnyedebbé válik, másfelől a baba lábait, a hámmal együtt, vagy - orvosi felügyelet mellett bizonyos esetekben-  anélkül könnyedén rögzíthetjük a megfelelő  pozícióba úgy, hogy az a kis babának is kényelmes legyen, és biztonságban érezze magát közben. Ehhez a Mybabyhug hordozóit találom a legalkalmasabbnak, hiszen mindenhol állítható, széles terpeszben, térdhajlattól-térdhajlatig támaszt, így biztosan a babánkra tudjuk szabni. A legkisebbeknek vagy a rugalmas hordozókendő már újszülött kortól vagy a Spécial kivitelezés lehetővé teszi, hogy 6-8 hetes kortól már hordozzunk. Nagyon fontos, hogy minden esetben konzultáljunk szakorvossal, hiszen az egyedi igényeket ő tudja a helyzethez igazítva felmérni. Mutassuk meg bátran az eszközt, annak működését és segítsük az eszközökkel a csípő helyes érését.

A hordozók felbecsülhetetlen értékűek lehetnek egyes családok számára. Ilyenek például, akiknek a gyermekei hypotónok, azaz gyenge izomtónusúak. Ezek a gyermekek gyengébbek a társaiknál és hajlamosak magasabb szintű testi fájdalmat érezni. A hordozás lehetővé teszi ezeknek a gyerekeknek, hogy ugyanúgy megfigyeljék és tanulmányozzák a világot, ha a fizikai korlátaik egyébként nem engednék.

Mikor Édesanyám mellett el kezdtem foglalkozni a vízi- és szárazföldi terápiával, akkor szembesültem azzal, hogy a terápiák során a legnehezebb a bizalmi- és fizikális kontaktust kialakítani az SNI gyerekekkel, hiszen ha nem engedi, hogy hozzá érj, hogyan tudnál vele dolgozni? Ezért (is) lehet nagy segítség a hordozás az autista, vagy más halmozottan fogyatékos – súlyosságtól függetlenül- kisgyerekek életében.

A kötődés és a közelség érzése!

Az autista gyerekek nagyon ragaszkodóak, mindenben a „biztonságot” keresik, így a legközelebb a szüleikhez, a hordozás közben lehetnek. A közelség segít megerősíteni a kötődést gyermek és szülő közt, ami az esetleges terápiák során nagy segítség lehet mindenkinek!

 A túl sok inger csökkentése.

A hordozó úgy működik, mint egy pajzs. Képes blokkolni a hangokat és vizuális ingereket, amik a hiperszenzitív gyerekeket frusztrálttá tehetik. Ilyenkor könnyen „elbújhatnak”, ha a dolgok kezdik nyomasztani Őket.

Biztonság.

Nem kell aggódni, ha a gyerek menekülőre fogja. Sok viselkedés zavaros gyerek szökős, ami nagy problémát jelent kint, hiszen könnyen veszélybe sodorhatják magukat, ha egy pillanatig nem figyel az ember. Viszont hordozás közben nem fordulhat elő, mert a viselőjének és gyerekének is nagy biztonságot ad.

Kényelmes.

A hordozás kevesebb stresszel jár, és emellett szuper kényelmes. És ami még fontosabb, van két szabad kezed!

Az autizmust és más magatartás- vagy figyelemzavart 2 éves kor előtt nem szűrik, bár a tünetek 18 hónapos korban már észrevehetőek. Ezért is fontos a tudatosan, de apró lépésenként szoktatni a gyermeket az új környezethez, új emberekhez – erre is kiváló a hordozás!  A Mybabyhug hordozói fél- és teljes csatos konstrukcióban is kérhetőek, így az idősebb és nagyobb súlyú gyerekek hordozására is alkalmas!

Sokan úgy tekintenek a hordozásra, mint egy furcsa, hippi-hóbort szerűség lenne (ami egy kicsit nevetséges, azt tekintve, hogy ez egy évszázados hagyomány). Tudom, gyakran kapunk a furcsa pillantásokat, és megjegyzéseket, amikor rajtunk van kis / nagy gyermekünk… „De ő elég idős ahhoz, hogy járjon!” – mondják sokszor.

De képzeljük el egy pillanatra, hogy a gyermek, aki látnak a hordozóban, nem tud járni. Vagy, hogy egy gyerek kirohanásának szemtanúi vagyunk, valójában egy szenzoros túlterhelés, nem pedig egy „elkapatott” gyerek hisztije.

A közelség jó, a hordozás könnyebbség, segítség!

 

Erdélyi Sára, Kis Béka Mozgásfejlesztó Tanoda alapítója, terapeuta

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink