kosaram

0
Feldolgozás…

Shhh alszik....

A babák állítólag pontosan egy trimeszterrel korábban jönnek világra, mint kellene. Mikor megszületnek, alig látnak, alig hallanak, nem tudnak mozogni, nem tudják mi az az éjszaka, vagy a nappal. Mi lenne velünk, ha hirtelen a megszokott meleg sötét, puha, lágy és csendesen lüktető környezetünkből egy ilyen világba kerülnénk? Valószínű sokkot kapnánk…

Viszont a természet nagyon okos, mert a babákat felszerelte a túlélés legjobban működő rendszerével, amely behálózza őket. Ösztönök teljes rendszere segíti őket abban, hogy míg az érzékszerveik, idegrendszerük, az agyuk nem kellően fejlett, azokat helyettesíteni tudják és mi anyukák is jobban meg tudjuk érteni mikor, mit is akarnak. Képzeljük el, hogy van egy távoli világ, aminek látjuk, érezzük a létezését, de fogalmunk sincs kik ők, mit akarnak, ráadásul a jeleiket sem értjük! Valami hasonló a dolog egy újszülöttel is, de nem lehetetlen a küldetés, most a héten ezzel foglalkozunk kicsit, hogy eligazodjatok a babák „álomvilágában”!

Első gyermekes anyukának ezért is olyan nehéz lenni, mert nem érezzük az ösztöneiket olyan finoman. A megszokásban élünk, abban, hogy van rendszere az életünknek, tudjuk mit jelent este lekapcsolni a villanyt behunyni a szemünket és elaludni például. Egy ilyen egyszerű mozzanata a napnak, a babáknak óriási kihívás. Amíg nem értjük meg, hogyan és miért alszanak úgy a babák ahogy, addig ne akarjunk hirtelen aludni mi sem, mert csak fáradtság lesz a vége mindenki számára.

 A sírás a kommunikáció:

Ezt el kell fogadni, hogy a babák bizony sírással fogják jelezni az igényeiket. Nem is tudják máshogy. Szóval, ha sír, akkor figyeljünk oda! Ez fontosabb, mint gondolnánk, a sírásból majd lesz egyszer „nyávogás”, meg első hangok, kiabálás, majd beszéd….ekkor beszélünk a babánkkal, ha nem figyelünk a sírásukra, hogyan is gondolhatná, hogy egyszer majd a mondanivalóját is meghallgatjuk. Itt, az első pár hónapban teszitek le a kapcsolatotok alapjait! Szóval, ha ő sír ahelyett, hogy aludna, mikor Te aludnál, annak oka van tessék rá hallgatni!

Babariasztó:

A babák nem tudnak és nem is akarnak több órát egyhuzamban aludni. Ennek az is az oka, hogy a pocakjuk még kicsi az első pár héten, akkora mint egy szőlőszem, könnyen kiürül, így ha fejlődni akarnak bizony enni kell. szóval fel fognak ébredni enni. Ez pedig mindennél fontosabb, az elején nem áll majd másból a napod és éjszakád, mint etetsz!

Jobb, ha berendezkedtek erre az állapotra és könnyűvé teszed magad és babád számára az etetéseket. Ha mindig fel kell kelned és felmenni mondjuk az emeletre, hogy megetesd a babád, valószínű egy hónap után „orrabuksz”.

Meg kell tanulni aludni:

A babák fejletlen idegrendszere továbbá nem nagyon tudja, hogyan is kellene aludni. A babák csak a mi segítségünkkel tudnak ellazulni igazán. Anya közelsége és az anyatej nem csupán öncélú táplálkozás, hanem nagyon fontos szerepük van abban, hogy a babák merjenek és tudjanak is ellazulni. Amikor segítesz a gyermekednek felöltözni, cipőt húzni vagy rajzolni később, ugyanúgy ebben is kell a segítség. Aludni éppen úgy tanulni kell, mint bármi mást.

Alvástudomány:

Az alvásnak két szakasza van: a mélyalvás és a felületes alvás, amiből könnyen fel lehet ébredni. Bizony ez az arány nem ugyanaz egy felnőtt és egy baba esetében. Egy babának pontosan dupla annyi felületes szakasza van, mint nekünk felnőtteknek. Magyarul a fele éjszakában szinte azonnal fel tudnak kelni. Ennek oka a túlélési ösztönben is keresendő. Egy babát arra terveztek, hogy felébredjen…enni, inni, anyához bújni, jelezni tudja, ha valamiben hiányt szenved vagy fáj és túléljen! Borzasztó nehéz felkelni a Te legmélyebb álmodból, de anya nagyon jól ki van találva ők ezt biológiailag meg tudják szokni! Apáknak ez alól felmentésük van, ők sokszor észre s veszik mi folyik éjszaka!:)

Hidd el nem tart örökké ez az állapot fogtok még aludni nagyon jókat!

 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink