kosaram

0
Feldolgozás…

Nyugodt éjszakák, édes álmok az egész családnak

 

Figyeljük mik a baba igényei. A Ti babátok is egyedülálló, vagyis egyedi napirendet kell kialakítanotok, ahhoz hogy a későbbiekben a baba alvási rutinja megfelelően beálljon.

Dr. William Sears gyermekorvos gyermekorvos, 8 gyermek édesapja, több mint 30 gyermekgondozási könyv szerzője érthetően, 8 pontban összegezte a felnőttek és újszülöttek alvási módját, melyet ha szemelőtt tartunk, megérthetjük mi zajlik le az éjszaka közeledtével csemeténkben. Ezek közül mi bemutatjuk a legfonotsabbakat, melyek segíthetnek megérten az éjszakázásokat...

1.       Hogyan alszanak el a csecsemők?

Ringatod a babádat, sétálgatsz vele vagy megszoptatod, miközben a babának le-lecsukódik a szeme, és elszunnyad a karjaidban... Abban a pillanatban, ahogy „alvó" gyermekedet beteszed a rácsos ágyba, és megpróbálsz csöndben elosonni, a baba fölébred és sír. Most próbáld meg ismét végigcsinálni a bevált esti rituálét, de ezúttal folytasd hosszabban (kb. 20 perccel tovább)! Észre fogod venni, légzése egyenletessé válik és elmélyül, izmai elernyednek, karja és tagjai súlytalanul lógnak. A csecsemő most már mélyebb álomban van, most már leteheted és elosonhatsz abban a kielégítő tudatban, hogy gyermeked végre kényelmesen pihen.

2.        A csecsemőknek a felnőttekénél rövidebb alvási periódusaik vannak.

A felnőttek alvási ciklusai (könnyű álomból mély álomba, majd ismét könnyűbe) átlagosan 90 percig tartanak. A csecsemők ciklusai ennél rövidebbek, 50-60 percig tartanak, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus perióduson óránként vagy még annál is gyakrabban átesnek.

3.       Tudtad-e, hogy az éjjeli ébredések a túlélést szolgálják.

Az alvással kapcsolatban a kutatók arra jutottak, hogy az aktív alvás a kisbabákat védi. Képzeld el, hogy a babának melegre, ételre vagy levegőre volna szüksége, de mivel annyira mélyen alszik, képtelen arra, hogy felébredjen, észlelje ezeket a szükségeit és ezeknek megfelelően cselekedjen! A kisbaba jólléte veszélybe kerülne. A csecsemők olyan alvási sémával születnek, amely lehetővé teszi számukra azt, hogy a jóllétüket fenyegető körülményekre válaszként felébredhessenek. A kutatás igazolja ezt, hogy a gyakori aktív (REM) alvás szolgálja leginkább a babák fiziológiai érdekeit a korai hónapokban, amikor a jóllétük leginkább veszélyben forog.

4.       Az éjjeli ébredésnek jótékony hatása van a fejlődésre.

Alváskutatók úgy gondolják, hogy a kisbabák „okosabban" alszanak, mint a felnőttek. Úgy vélik, hogy a könnyű alvás segíti az agy fejlődését, mert az agy a REM-fázisban nem pihen. Az agyi véráramlás valójában majdnem megkétszereződik a REM alvás alatt. A REM-alvás alatt a testben megnövekedik bizonyos idegi fehérjék termelődése, melyek az agy építőelemei. Az agy arra használja ezt az időt, hogy az éberen gyűjtött információkat feldolgozza, elraktározva azt, ami az egyén hasznára válik és eldobva, amire nincs szüksége.

5.       A csecsemők továbbra is felébrednek.

Mi lehet ennek az oka?

A nagyobb fejlődési mérföldkövek, mint az ülés, mászás, járás arra sarkallják a kicsiket, hogy álmukban is „gyakorolják" új képességeiket. Aztán egy- és kétéves kor közt, amikor a baba elkezdi átaludni a fent említett felébresztő hatásokat, az éjjeli ébredés más okai jelennek meg, mint a szeparációs félelmek vagy a rémálmok.

 

További pontokért a baba alvásáról:

http://www.lll.hu/nyolc_teny_a_csecsemok_alvasarol

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink