kosaram

0
Feldolgozás…

Napszemüveget a legkisebbeknek is nem csupán divatból

A nyár derekán sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon csak múló hóbort e a gyereknapszemüveg. Számos helyen vásárolhatunk már, de nem mindegy milyet, hiszen egy rossz napszemüveg többet árt, mint használ. Nézzük, vajon milyet válasszunk csemeténknek a kötelező árnyékot adó sapka alá.

Mi is az az UV sugárzás és miért káros?

Az ultraibolya (ibolyántúli, ultraviola, UV) olyan elektromágneses sugárzás, aminek a hullámhossza 200–400 nanométer kö­zötti, azaz a látható fény és a röntgensugárzás közé esik. Az UV–A és az UV–B az, amely eljut Földünk felszínére, ezektől kell védenünk gyermekünk szemét és bőrét. A szemhéj bőrét, a szem kötőhártyáját, szaruhártyáját, sőt a szemlencsét és a látóhártyát is károsíthatják a sugarak. Életünk során összeadódik a minket ért káros sugárzás mennyisége, ráadásul gyermekeinket ma sokkal több UV-sugárzás éri, mint évtizedekkel ezelőtt.

Milyen a jó gyerekszemüveg?

A jó napszemüveg teljes mértékben kiszűri a káros sugarakat. A napszemüveg UV-védelme nem függ a lencse színétől vagy a sötétségétől. A sötét színű, de nem megfelelő UV-védelemmel rendelkező napszemüveg viselése közben kitágul a kicsik pupillája, s még több káros sugárzás éri a szemüket. A kisgyermekek esetében csak műanyag lencséjű szemüvegek jöhetnek szóba, mert ezek nem törnek szilánkosan, erősek és könnyűek. A keret kiválasztásánál fontos a ké­nye­lem és az arcforma figyelembevétele, hogy minél kevesebb fény érkezzen a lencse mellett a gyermek szemébe.

A keret anyaga ne allergizáljon, ne legyen mérgező. Sajnos léteznek olyan gyenge minőségű termékek, amelyek ugyan megfelelő UV-védelemmel bírnak, de a lencse optikai minősége silány, torzítja a képet. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a nap­­szemüveg címkéjén fel legyen tüntetve, hogy megfelel-e a szabványnak (CE; EN 1836:2005) és hogy általános vagy speciális célra (például síelés, repülés) készült-e. A kötelező szabvány szerint a napszemüvegek lencséi a fényáteresztő képességük szerint 0–4-ig öt csoportba sorolhatók, a 4-es kategória nyújtja a legnagyobb fokú UV-védelmet.

A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

A napszemüveget fátyolfelhők esetén is ajánlott hordani, ugyanis ilyenkor is lehet erős az UV-sugárzás.

 

forrás:

http://babafalva.hu/milyen-a-jo-napszemuveg/,

http://www.gyerekszemesz.hu/hu/node/36

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink