kosaram

0
Feldolgozás…

Mikor vállaljuk be a második gyereket…munkaügyi szempontból

Ezt a kérdéskört most nem pszichológiai szempontból, hanem anyagi nézőpontból fogjuk kicsit körbejárni, mert mostanában egyre gyakrabban kapom meg ezt a kérdést: „ Ha jelenleg GYED-en vagyok a gyermekemmel, s kistesót szeretnénk, milyen ellátásokra számíthatok a tesóra vonatkozóan?”

A jelenleg hatályos szabályozás értelmében először azt kell tisztáznunk, hogy ki jogosult terhességi gyermekágyi segélyre a tekintetben, hogy jelenleg GYED-en/GYES-en vagy :

jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt ( ez teljesül, ha otthonléted alatt nem szűnt meg a munkaviszonyod), és

• a biztosítás tartama alatt szül , vagy

• a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy

• a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.

És akkor most jön a lényeg, hogy ha jogosult vagy THGYÁS-ra, akkor milyen jövedelem alapján számítják ki a terhességi gyermekágyi segélyt?

„Terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló jövedelem naptári napi átlagát elsősorban a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, legalább 180 naptári napi – pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező —jövedelem alapján kell megállapítani. Amennyiben a fenti időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a terhességi-gyermekágyi segély összegét a terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozó jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani.”

Ami ebből nekünk a lényeg, ha a THGYÁS-ra való jogosultságod napját megelőzően (visszamenőleg max a megelőző év elsejétől számítva) nem rendelkezel 180 naptári nap jövedelemmel (amiből pénzbeli egészségbiztosítási járulékot vontak), akkor a napi THGYÁS-od összege megegyezik a jogosultságod kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének 30-ad részével, de! abban az esetben, ha tényleges pénzbeli egészségbiztosítási alapot képező jövedelmed nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tényleges jövedelmet (ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelmet, ami szintén nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét) kell figyelembe venni.

Összefoglalva tehát, ha második gyermeked születése esetén is „rendes” THGYÁS-ban szeretnél részesülni, vagyis a napi átlagkereseted 70%-ában, akkor érdemes a 2 gyerkőc között visszatérned a munka világába legalább 180 napra.

Összefoglalómat a jelenleg hatályos szabályozás értelmében írtam, természetesen nem minden speciális esetre kiterjedően. Felhasznált forrás: www.oep.hu

Ha bármi kérdésetek van a témában keressetek facebookon, vagy a honlapomon.

Kiss-Márton Adrienn

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink