kosaram

0
Feldolgozás…

Lubickolás a pocakon kívül is.. a BABAÚSZÁS!

Mielőtt belevágnánk a baba torna, tipegő torna számtalan lehetőségét boncolgatni, egy olyan mozgásformára szeretném felhívni a figyelmeteket, ami egyre jobban teret hódít magának és a kezdeti kételyek, ellenszenv után az elmúlt évtizedben elfogadottá vált hazánkban is, nekem pedig, mint aquafitness oktatónak nem volt kérdés, hogy kipróbálom Pannámmal is. A cikk végén pedig bemutatnám nektek Szabó Gabriellát, pécsi babaúszás oktatót, akit anyukaként, gyógytornászként egyaránt csak ajánlani tudok!

Manapság már nincsen olyan szülő, aki ne hallott volna a babaúszásról. Szinte bármelyik városban találhatunk úszás lehetőséget a legkisebbek számára is, azonban nekünk szülőknek a feladatunk, hogy kiválasszuk a minden szempontból legjobbat! Sokan tartják fontosnak csemetéjük korai fejlesztését, amire ma már számtalan lehetőség van: baba masszázs, baba torna, mondókás foglalkozások, korai nyelvtanulás és egyre többen beiktatják a heti programba a vízi foglalkozásokat is. Mostani cikkemben szeretnék néhány támpontot adni, hogy mit érdemes figyelembe vennünk mikor uszodát, oktatót választunk!

A babaúszás hasznosságáról élesen megoszlik a gyermekorvosok, védőnők, gyógytornászok és a szülők véleménye. Vannak, akik egyértelműen ellenzik, mások dicshimnuszokat zengedeznek róla. Én azt gondolom, ami vitathatatlan, hogy remek családi programot jelenthet, ahol a szülők vizes közegben játszhatnak gyermekükkel és egyike azon programoknak, ahol végre Apuka is aktív része lehet a szórakozásnak, köszönhetően annak, hogy a legtöbb helyen, hétvégén és délután is fellelhetőek ezek a foglalkozások. 

Ha minden feltétel ideális, a babaúszás, a mozgás többi formájához hasonlóan erősíti az izmokat, fejleszti a kardiorespiratórikus rendszert, segíti a koordináció fejlődését, és ami számomra még fontos, hogy egy jól felépített órán a babák teljesen ellazulnak a számukra ismert, kellemes vízi közegben. A rendszeresen „úsztatott” babák étvágya nő, alvásuk nyugodtabbá, mélyebbé válik, immunrendszerük erősödik, testük hamarabb tanul meg alkalmazkodni a hőmérsékletváltozásokhoz. Néhány helyen létezik olyan továbbfejlesztett változata is a babaúszásnak, mely kimondottan jótékony hatású dongaláb, csípőficam és születési sérülés esetén, azonban ezek már speciális tudást igényelnek és főként egyéni foglalkozások. 

A pozitív hatásai ellenére sokan hozzák fel ellenérvként, hogy a baba olyan gyakorlatokat végez - például merülés- melyeket később egyáltalán nem tud hasznosítani, és csak felesleges terhet jelent számára. A másik ok, amiért sokan nem látják értelmét, hogy szerintük nem tesz „jót”, az idegrendszert ilyen típusú gyakorlatokkal „fárasztani”, ezáltal, beleszólni a mozgásfejlődésbe. Tény, hogy azok a babák, akiket rendszeresen vízben tornáztatnak, általában hamarabb kezdik meg a különböző mozgásokat, mint a velük egy korúak, de én személy szerint nem találtam még arra vonatkozóan szakmai tanulmányt, hogy emiatt bármi hátrányuk lett volna a későbbiekben.  Az előbbi érvek mellett a szülők többsége fél a fertőzésektől is, még, ha igen ritkán is fordulnak elő. A medencék vizét szinte mindenhol kellően fertőtlenítik és forgatják, ám nem lehet kiküszöbölni, hogy az oktatás során gyermekünk más babáktól vagy azok szüleitől mégis elkaphasson valamilyen légúti- vagy bőrfertőzést. Sajnos előfordulhat, hogy a csecsemő megfázik az öltözőben, a túl hideg vízben, vagy a hazafelé vezető úton. A hallójárat- és középfülgyulladás gyakoribb a babaúszásra járó csecsemők között, így érthető, hogy a fül-orr-gégészek sok esetben élesen ellenzik ezt a „babaprogramot”. Ezért is fontos körültekintőnek lenni, hogy a víz hőmérséklet mellett az öltöző hőmérséklete is megfelelő legyen, ne legyen messze a medencétől, és nyáron is mindig vigyünk kissapkát a lurkóknak!

Ha az érveket és ellenérveket mérlegelve úgy döntünk, hogy szívesen vinnénk babaúszásra gyermekünket, érdemes időben felkeresni a legközelebbi uszodát, ahol tanfolyamot tartanak. A legtöbb javaslat szerint 3-4 hónaposan (3 hós oltások után) érdemes elkezdeni, mert mind a szülőnek, mind a picinek kell körülbelül ugyanennyi idő, hogy elsajátítsák az alap gyakorlatokat, megszokják a vízi közegben való együtt mozgást és a még meglévő búvárreflex segítségével könnyen a víz alatt is otthon érezhetik magukat a csecsemők.  

Azonban otthon a nagy fürdőkádban már korábban is érdemes „gyakorolni”, és fokozatosan hozzászoktatni a csecsemőt a sok vízhez és a 31-33 °C-os hőmérséklethez. Ha pedig már elkezdtünk rendszeresen járni a foglalkozásokra, akkor is érdemes otthon a fürdést összekötni az uszodai feladatokkal, mondókákkal, énekekkel.  

Érdemes a beiratkozás előtt találkozunk a tanfolyam vezetőjével, beszélgetnünk vele a programról, a használt segédeszközökről (labda, úszólap, karikák stb), az óra felépítéséről. Nézzük meg a helyszínt is, tájékozódjunk a víz hőmérsékletéről (ha túl meleg, nagyobb a fertőzésveszély), valamint arról, hogy van-e szoptatási lehetőség. Fontos a rendszeresség: ha elkezdtük a tanfolyamot, érdemes heti egy alkalommal elmenni. Szükségünk lesz a szokásos fürdő-felszerelésre: papucsra, törölközőre, fürdőruhára. A babának vigyünk úszópelenkát (legalább kettőt, hogy cserélni tudjuk), úszónadrágot, törölközőt, és enni-innivalót, mert a lubickolás után azonnal éhes lesz. J

És végül az ígért bemutató Szabó Gabriella babaúszás oktatóról, akit a Mi kis családunk nagyon megkedvelt és elnézve szakmai múltját, elhivatottságát, gyerekszeretetét, méltán van helye a szakmában!

MyBabyHug: Mikor kezdtél el a babaúszással foglalkozni és hol hallottál róla?

Gabi:2003-ban diplomáztam a Pécsi Tudomány Egyetem Illyés Gyula Főiskola Karán  tanító szakon. El is kezdtem tanítani 2003 szeptemberétől egészen 2010 januárig . 2010 februárjában kiutaztam Angliába a nővéremékhez. (2009 májusában született nővérem kisfia kinn Angliában, ott mindössze 9 hónapot lehet otthon lenni a babával, amiben már benne van, hogy a terhesség alatt mennyit vagy otthon.) Eljött a kérdés, mit tegyenek: adják be bölcsődébe, vagy fogadjanak egy babysittert? Egyik sem volt túl szimpatikus, és ekkor jöttem én a képbe. Felmondtam az iskolában és kiutaztam. Életem egyik legjobb döntése volt. Mivel kellett valami mozgás is a babakocsis sétákon kívül, eljártam úszni az egyik közeli uszodába. Heti 4x jártam úszni és ott láttam az uszodában először babaúszás foglalkozást. Elkezdtem utána olvasni az interneten, hogy itthon milyen lehetőségek vannak. Van-e oktató képzés mik a feltételek stb.. Nagy örömömre épp 2010 nyarán indult egy babaúszás oktató képzés Stoller Kati szervezésében. A képzésnek pedagógus diploma a feltétele, mivel ezzel rendelkeztem már semmi nem tarthatott vissza:) Hazautaztam és sikeresen elvégeztem a kurzust. A gyakorlatot 2 budapesti illetve 1 győri babaúszás helyszínen végeztem. 2011 őszén a Munkaügyi Központnál megnyertem egy pályázatot, ami azt jelentette, hogy 6 hónapig támogatták a babaúszás vállalkozásomat.

A legnehezebb a helyszín megtalálása volt! Sajnos Pécs medence szempontjából siralmas:(! Rátaláltam a Hotel Laterumra, meg volt a helyszín, kezdődhet a szervezés! 2011 novemberében indultam el: A pécsi Nevelési Központban volt baba börze oda is elmentem, hogy reklámozzam a babaúszást. A börzén kerestek meg 3-an, akiből egy el is jött. Így kezdtem Dáviddal a babaúszás oktatást. Aztán érkezett Emma, Nimród, Ábel, Hanna és kialakult az első csoportom:). 2 év elteltével 85 babám van, Pécsen és már Harkányban is tartok babaúszást, jelenleg 2 csoportnak, 16 fővel. Egyszer hirdettem, a legjobb reklám azonban az ajánlás, nekem pedig ez a legjobb visszajelzés. Még mindig hobbiként csinálom, főállásban 2012 szeptemberétől újból tanító néni vagyok. Jelenleg Pécsett a Laterum Hotel Wellness részében, csütörtökön 08:00-11:15-ig 6 csoportban és vasárnap 07:30-12:30-ig 9 csoportban tartok foglalkozásokat. Szombatonként Harkányban 09:00-10.00-ig 2 csoportban.

Mivel minden csoportom megtelt és a megkeresés folyamatos márciusban 3 új kezdő csoportot is fogok indítani keddenként! Májusban végzek úszás oktatóként, nyáron szeretnék a 3-4 éves korosztály számára is úszást tartani ugyanezzel a játékos módszerrel, hiszen nekik is életkori sajátosság a dal a mondóka és játszva könnyebben megy az úszástanulás is!

MyBabyHug: Miért pont a Stoller Babaúszó Akadémiát választottad, képzési helyként?

Gabi: Amikor 2010-ben elvégeztem a képzést még nem volt Akadémia ezt később alapította meg Stoller Kati. Még Angliában voltam, amikor keresgéltem az itthoni lehetőségeket, képzéseket és így interneten keresztül ő volt a legszimpatikusabb, semmi tudatosság nem volt benne csak megérzés. Azóta már számtalanszor bebizonyosodott, hogy jól választottam: folyamatos továbbképzési lehetőséget biztosít az oktatók számára,babaúszó konferenciát szervez külföldi előadókkal( Ausztria,Olaszország). Ő maga is számos külföldön szerzett tapasztalattal bír, nem kérdés, hogy ma Magyarországon az ő neve egybeforrt a babaúszással.

MyBabyHug: Mit gondolsz a sokat vitatott „van-e értelme merültetni a gyereket” kérdésről?

Gabi: Én ebből nem csinálok ügyet,a szülőre bízom a döntést. Merülés nélkül is nagyon sok mindent fejlesztünk egy-egy foglalkozáson. A fejlődés neurológiáról is küldtek már hozzám babákat, hogy a mozgását fejlesszük az úszással. A búvárreflex leépül, nem lehet fenntartani, átalakul tudatos légzés visszatartássá. Azok a szülők, akik 7-8 vagy 10 hónaposan hozzák el először a babát babaúszásra, már nincs meg a búvárreflex mégis 3-4 alkalom után merülnek a kicsik. Hogy miért érdemes merülni? Később, a tényleges úszástanulásnál, le kell merülni a víz alá ez nem kérdés, aki már babaúszáson merül semmi gondja nem lesz ezzel. Másodsorban fantasztikus élmény, látvány, amikor nyitott szemmel, van, aki nyitott szájjal nevetve "úszik" a víz alatt félelem nélkül. Talán ez a kulcsszó: félelem nélkül! Babaúszáson hozzászoknak a vízhez, nincs gond hajmosásnál, fürdésnél teljesen természetes közeggé válik számukra a víz.

És végül Gabi elérhetőségei, hogy senki ne maradjon le a nagy vízi kalandról!

+36 30/301-9312

Azt hiszem itt is az arany középúton van a hangsúly és Gabi szavaiból idézve, azon, hogy minden kisgyerek félelem nélkül tekintsen a vízre. Ha kedvünk van hozzá, és a baba is élvezi, vegyünk részt a tanfolyamon, ahol közösen "sportolhatunk", jól érezhetjük magunkat, és értékes időt tölthetünk együtt. Ennek is, mint az összes többi babás foglalkozásnak az élvezetről kell szólnia, úgy, hogy mellette egy jó oktató segítségével kihasználjuk a víz nyújtotta számtalan pozitív lehetőséget. Semmiképp se fejlesztő szándékkal menjünk az uszodába, vagy, hogy olimpiai bajnok vízilabdázót neveljünk a gyerkőcünkből. Hagyjuk meg az élményt, a játékot és engedjük, hogy a kis cápáinkban megmaradjon vízbiztonság érzése!

Mindenkinek jó lubickolást!

Petricsevics Kriszti, Gyógytornász

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink