kosaram

0
Feldolgozás…

Leggyakoribb nyári gyerekbalesetek és megelőzésük

Vizi balesetek:

Fuldoklás nem csak mély vízben történhet. Kisgyermekek számára kialakított felfújható kerti medence épp úgy nagy veszélyt jelenthet, mint a nyílt víz. Ezért soha ne hagyjuk, semmilyen körülmények között gyermekünket felügyelet nélkül még akkor sem, mikor azt gondoljuk elegendő védőfelszerelésben van!

A vízzel kapcsolatos fulladás két mechanizmussal jöhet létre. "Klasszikus" esetben az egyik ok lehet a víz légutakba kerülése azáltal, hogy a bajba jutott személy képtelen a víz felszínére emelkedni és levegőhöz jutni. Sokszor az elégtelen úszástudás, a saját képességek túlbecsülése és a hirtelen kifáradás, a vízbiztonság hiánya okozza a bajt. Máskor a biztosan úszó személy váratlan nehézségekkel szembesül (például a folyószakasz túl erős sodrása). Ilyenkor a balesetes a víz felszíne alá kerül, és hamar pánikba esik. Egy ideig akaratlagosan vissza tudja tartani a levegőt megakadályozva a víz leszippantását a légutakba, ám az oxigénhiány egy bizonyos pont után reflexes levegővételt eredményez, és a tüdőt víz árasztja el, amit a következményes zihálás, kapkodás csak súlyosbít. Ne engedjük gyermekünket víz közelébe:

- túlzottan felhevült testtel, hirtelen vízbe érkezni

- telt gyomorral közvetlen nagyétkezés után

- ugrálni, ahol nem tudjuk milyen mély a víz és nem ismerjük a környezetet

Ha fuldokló személyt látunk, haladéktalanul hívjunk segítséget, és csak megfelelő tapasztalat birtokában kezdjük el a kimentést, elsősegély nyújtást!

Nyári sportsérülések:

Évente többszázezer biciklis, görkoris és gördeszkás sérül meg. A balesetek többsége megelőzhető lenne, ha a gyerekek biztonságos sebességgel használnák az eszközöket. A bukósisak, csuklóvédők, térdvédők, könyökvédők és sípcsontvédők szintén védelmet nyújtanak. A gyermekünket biciklin csak erre alkalmas biciklis ülésben szállítsuk bukósisakban, soha ne hordozzunk biciklin, mert a babára nézve életveszélyes!

Trambulinban, ugráló várban se hagyjuk felügyelet nélkül a gyermekünket és tegyünk köré védőhálót a leesések megelőzése érdekében!

Autóbalesetek:

Nyáron a hosszabb utak idején különösen fontos a helyes és biztonságos autósülés a gyermekeknek. A hatályos KRESZ szabályozások alapján a gyerkőcök csak és kizárólag autósülésben utazhatnak. Ha tehetitek minél tovább menetiránynak háttal fordítva utazzon a gyerkőc. Nagyobb út előtt érdemes az autósülesre textilpelenkát tenni, a túlhevülés ellen és többször álljatok meg inni és pihenni. Soha ne hagyd a gyermekedet a bezárt autóban egyedül a hőségben!!!!

Csecsemőknek az autóshordozóban nem ajánlott több órát egyhuzamban tölteni, ha tehetitek inkább közelebbi úti célt válasszatok vagy álljatok meg aludni egyet útközben.

Hőség és kiszáradás:

A hőség és a kiszáradás nagyon veszélyes lehet a gyerekekre nézve. A gyerek sok folyadékot igyon, különösen akkor, amikor kint játszik a hőségben! Csecsemőknek ne adjanak vizet, mert az felhígítja a vérben lévő sót, s légzési problémákhoz vezethet! 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon és ügyeljünk ezen időszakon kívül is a megfelelő napvédelemre. Legyen mindig sapka a gyerkőcök fején és napvédőt is három óránként kenjük újra.

 

További részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/2810/gyermekkori-serules-es-hiperaktivitas

 

 

 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink