kosaram

0
Feldolgozás…

Játékok esőnapra

Pár hét kihagyás után és egy újabb kis „sajtkukaccal” bővülve a rovat újratöltve elindul.

Mivel mással is kezdhetnék, így, hogy mindenhol az ítéletidőről szólnak a hírek, mint hogy pár hasznos ugrálós-mászós- egyensúlyozós játék ötletet adok a tipegő korosztálynak, hogy mindenki átvészelje ezt a pár napot a lakásba bezárva.

  1. lufi. Benti mókázásra szuper, mert így a lakás is egyben marad, mégsem kell lemondani a kedvenc játékról. A következő játékhoz kell papírtányér, spatula, ragasztó és lufi. A játék lényege hogy a lufi a levegőben maradjon, nagyobbakkal akár számolhatjuk is hány „ütésig” sikerült vagy több színű lufit is bevonhatunk a játékba és mondhatjuk, hogy melyik színű lufit üsse a levegőbe a gyerkőc.  

 

  1. zsinórt és lufit igényel. A játék neve lehet lufi-foci, lufi- röpi a lényeg csak annyi, hogy átjuttassuk a kötélen a labdát. A két-három éves korosztálynál bőven elég, ha maradunk a kezeknél, de nagyobbaknál még változatosabbá tehetjük a játékot, már lehet például ”pókjárásban”, egy lábon állva vagy csak ugrálva közlekedve játszani.
  2. Az akadálypálya építés: (itt aztán tényleg csak a fantáziánk szabhat határt) Párnákból, kis fellépőkből, székekből építhetünk bármilyen pályát. Mindig jó, ha van célja a játéknak, fenntarthatjuk a gyerek érdeklődését, motiválttá tehetjük, hogy elvégezze a feladatot! Például: ”próbálj a kavicson végig menni,ha lelépsz vizes lesz a lábad”- ez esetben a kavicsok a kanapé párnái vagy egy-egy nagyobb lábos felfordítva:). A ruhás kosár kishajóvá változhat, amivel anya-apa segíthet elérni az alagútig- ami, a konyhaszék alatt megy keresztül ott aztán át lehet mászni,csúszni,gurulni:). Ha van otthon egy nagyobb labdánk arra hasalva remekül lehet kockákat szedegetni a földről egy tálba,miközben anya vagy apa a gyerek lábát fogva előre hátra hintáztatja a labdát . Rengeteg lehetőség rejlik az otthon használt eszközökben csak rajtunk múlik miből lesz játék. Közben persze mehetnek a mondókák, énekek!(pl. Megy a hajó a Dunán..,Süss fel nap,..bármi, aminek nem csak a refrén részét tudjuk:))

 

  1. Teke: pár színes kugli vagy színes műanyag üveg is megteszi. Azonkívül, hogy a cél az üvegek felborítása variálhatjuk pl.”most csak a kékeket borítsuk fel” vagy „mennyi maradt állva?” v „mennyi borult fel?” és máris újabb és újabb játékokat kreáltunk.
  2. célbadobós játékot is, főleg azért, mert ezt már egy 2 éves kisgyerekkel is el lehet készíteni, ezáltal pedig még nagyobb lelkesedéssel játszik vele. Papírtányérok és egy papírtörlő guriga közepe kell hozzá.  

 

Mindegyik játékot a saját gyermekünk korára, érdeklődésére, ügyességére adaptálhatjuk, a lényeg minden játéknál ugyanaz függetlenül kórtól és nemtől: játszunk, nevessünk velük együtt és adjunk a gyermekeinknek maradandó élményeket!

Legközelebb a mozgásfejlődésről láthattok tőlem cikket, újra kicsit gyógytornász szemmel, de hamarosan a labdajátékok bevezetéséről is fogok beszélgetni a Kozármislenyi Sportegyesület Kézilabda Szakosztályának edzőjével.

A sportegyesületnek innen is gratulálok, hogy hivatalosan is a BL győztes Győr fiókcsapata lett. Ezzel rengeteg gyereknek lehetőséget biztosítva a régióban, hogy remek körülmények között sportolhassanak és a sportág legnagyobbjaival találkozhassanak!  

fotók:Pinterest

Petricsevics Krisztina, Gyógytornász

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink