kosaram

0
Feldolgozás…

Futóbicikli szerelem

Közeledik a húsvét, ilyenkor a legtöbb gyerkőc természetesen biciklit kap. Nálunk is ez a téma van porondon, bár még csupán kezdő verzióban RallyAlíz futóbicikli lázban ég. Jobban mondva én égek abban, így, mint mindenben ebben is sikerült olyan mélyre ásnom magam, ahonnan már nincs más kiút csak futóbiciklin. 

A futóbicikli választás így első ránézésre egyszerűbb dolognak látszik, mint az egyszer egy..persze, elsőre aztán az ember a sportboltba ráülteti a gyerkőcét a két évesnek szánt békás csodapéldányra és rájön, hogy ez azért ennél jóval bonyolultabb kérdés. Ugyanis a futóbicikli, mint a nevéből is kiderül, azért már inkább tényleg bicikli, mint sem kismotor....

Találtam is egy szuper boncolgató cikket a tengerentúlról a témában, melynek sarkalatos pontjait és konklúzióját most röviden be is mutatnám. 

Az amerikai nagy futóbicikli teszt hasonlít amúgy a gyermekülések tesztjéhez bizonyos szempontok alapján korcsoport szerint mustrálja végig a futóbicikliket és azok tulajdonságait. A dolog szépséghibája, hogy amíg külföldön minden utcasarkon beszerezhető márkákról ejt szót, addig mi itthon csak könnyezhetünk a különféle vad dizájnok és újítások után. Na, de ne keseredjünk el, azt meg fogjuk tudni, hogy az itthoni kínálatból, milyet érdemes választani a totyogóknak az első balesetük átéléséhez....mert valljuk be őszintén, innentől kezdve nem lesz egy nyugodt pillanatunk sem.  

A cikk szerint jó minőségű futóbicikli ára 100 dollárnál kezdődik, ezért az összegért fogunk olyat kapni, aminek jó minőségű a kereke, a váza és gyermekünket komplex módon később is ki fogja tudni szolgálni. 

Az angolul helyesen "balance bike"-nak nevezett futóbiciklik nagy gyűjtőtulajdonsága, hogy alapvetően a gyermek egyensúlyérzékelésére épít, ezért nagyon fontos, hogy a bicikli súlypontja alacsonyan legyen, könnyű vázzal, mert ez biztosítja, hogy magasabb sebességnél is biztonsággal egyensúlyozható legyen. A robusztus, nehéz fém váz tehát ez esetben nem jelent feltétlen előnyt. Könnyű speciális vagy éppen fa váz azonban megfelel a célnak, innen lehet a magasabb ár. 

 

 

Amerikában életkor szerint különböznek az ajánlott futóbiciklik, mely kategóriák szerint osztályozták is őket:

- Prebike: 12-18 hónapos korban

- Togyotgóknak: 18 hónap felett

- Lurkóknak: 2.5 év felett

- Preschoolers-eknek: 3.5 év felett

Ez alapján egy járó, és motorozó 1évest, akár egy megfelelő futóbiciklire is ültethetünk motor helyett...

 

Prebike: 

Ezek speciális futóbiciklik, amik az ülést és a motorozáshoz hasonló élményt nyújtják, esetleg átalakíthatóak. 

Íme a teszt alapján legjobbnak ítélt modellek:

 

 

Ezeket később korban inkább illő modellre kell cserélni, kivéve, ha szert tudunk tenni egy Wishbone 3-in1 modellre mert az kiszolgálja az egész futóbiciklizős korszakot. 

 

Totyogóknak 18-hótól:

A 18 hónaposoknak az állítható ülésmagasság és a rövid nyereg, valamint a közeli kormány a kulcs. Sem a lábtámasz sem a fék nem szükséges, hiszen nem fogják használni egyiket sem. Lényeg, hogy nagyon könnyű vázút válasszunk. Az az igazság, hogy ha a gyermek korán kezd el futóbiciklin közlekedni, bizony nem lesz képes az egyensúlyozás és a kézifék egyidejű használatára, ilyenkor láb le, cipő kuka, de legalább biztonsággal megáll, tehát ebben a korban a fék használatát ne is erőltessük. A kerekét illetően a hab gumiabroncs a levegővel felfújttal szemben a legjobb választás, mivel ez is könnyít a szerkezeten és az apróságok még könnyebben tudnak majd egyensúlyozni. 

 

Lássuk a győzteseket és azokat a modelleket, melyeket egyáltalán nem ajánlanak:

 

2,5 év felett:

Itt már jöhet a dizájn oltárán áldozott kisebb súlynövekedés és nyugodtan lehet fújkálni a kerekeket reggelente a száguldó vezéreknek és amazonoknak. Sőt itt már olyan extrákkal is számolhatunk, mint az utánfutó vagy éppen egy helyes kis fonott kosár, amiben a Barbi utazik a játszóig. A kerekeknél pedig érdemes olyan bütykös verziót választani, amivel már a rendes bringákat is szerelik, hogy a nagyobb sebesség ne okozzon csalódást a remekbe szabott magyar utakon sem. 

Íme a legjobb külföldi választék, lehet válogatni:

 

 

Preschool cirkálók 3,5 év felett:

Ez a korosztály már tényleg gondolkodhat rajta, hogy a biciklihez legközelebb álló verzión hasítsa a járdát. 

A fékeket általában egy négy éves szokta megtanulni használni, így ezeken a bicikliken már nyugodtan megkereshetjük a féket. Lábpihentető hely is jól jöhet egy-egy nagy dombról lefelé jövet, hogy ne kelljen sokáig tartani az amúgy is fáradt lábakat. Valamint ezekben a verziókban kizárólag a felfújható kerekeket keressük. 

 

Íme a lista:

 

 

A márkák linkjei és a cikk forrása: http://www.twowheelingtots.com/the-best-balance-bike-for-your-dollar/

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink