kosaram

0
Feldolgozás…

Édesanyák a világ körül- Twei Hollandiából

A következő interjúalanyom számomra nagyon kedves személy. Minket a babahordozás hozott össze és kezdeti üzleti kapcsolatból egy igazi kis barátság alakult ki. Gyermekeink körülbelül egy idősek, mindannyian rajongunk a hordozásért és miután édesanyák lettünk ebbe az irányba indultunk el szakmailag is. Nagyon sokat köszönhetek Twei-nek hiszen kinyitotta előttem a határokat és számos tanáccsal, fejlesztési ötlettel, tapasztalatmegosztással segített. Mára mondhatom a külön Twei-nek tervezett külföldi kollekcióm itthon is egyre sikeresebb az édeasnyák körében. Most rajta keresztül pedig bepillnatást nyerhetünk Európa egyik talán, legliberálisabb országának kismamavilágába, az otthonszülések fellegvárába. Az interjú végén pedig mindenki maga döntse el mi a különbség közöttünk az országaink családpolitikáját illetően.

Mesélnél egy kicsit magadról? Mennyi idős gyerkőcöd van és mivel foglalkoztál mielőtt anya lettél?

Twei vagyok, 33 éves és van egy majdnem két éves kisfiam, Levyn. Mielőtt anya lettem egy irodában dolgoztam, adminisztratív munkát végeztem és elkezdtem a saját vállalkozásomat kiépíteni a www.meitaimundo.com-ot ot. Ezen kívül besegítettem édesanyám vállalkozásában. Édesanyám egy családi napközit támogató és gyermekfelügyeletet szervező irodát  vezet www.dekleintjes.nu-t , ami annyit tesz a “Kicsik”. Most már én is besegítek neki a mindennapi tevékenységben.

Hogyan kell elképzelni Nálatok a terhesgondozást? Milyen kötelező vizsgálatok vannak Hollandiában a 9 hónap alatt? Hol kell ezeket a teszteket elvégeztetni és van e lehetőség saját orvos megválasztására?

Hollandiában minden édesanya választhat magának bábát vagy a kórházból vagy más szolgálatból. Nagyon különleges esetekben kötelező csak nőgyógyászhoz fordulni. Az első ultrahangra a 8-12. hét között kerül sor, majd a követekző ultrahang időpont a 20. hét körülre szól. Ez az ultrahang különösen fontos, mivel ekkor tudják már biztonsággal megállapítani van e valamilyen rendellenesség a terhesség során. A bábát vagy szükség esetén a ngyógyászt havonta kell csak felkeresni, az utolsó egy hónapban pedig  minden héten.

Miként kell elképzelni egy szülést Nálatok? Apa is együtt lehet szülés közben a párjával? Mennyi ideig kell a kórházban maradni és milyen segítséget ad a kórház a szülést követő napokban?

Hollandiában rendkívül jól szabályozott az otthonszülés intézménye, így mindenki szabadon dönthet, hogy kórházban vagy otthon szeretne szülni. De a kórházban is lehet választani a természetes szülés vagy az epidurális szülés között. Apukák is természetesen ott lehetnek a nagy pillanatban, és rajtuk kívül még egy hozzátartozó vagy barát is ott lehet az édeasnyákkal. Velem a párom és még  édesanyám voltak a szülőszobában. Egy teljesen komplikációmentes, normál szülés esetében 1 napig kell a kórházban tartózkodni a picivel megfigyelésen. Csak különleges esetekben kell több napot bennmaradni. Ha hazaengedik a mamát és gyermekét, mindenki kap szaksegítséget az otthonában szakápoló személyében napi pár órára, egy hétig.  Ő segít az elején a babaápolásban és háztartásban egyaránt.

Milyen anyagi támogatást nyújt Nálatok az állam? Mennyi szülési szabadság és mennyi ideig lehet otthon lenni a babával a szülési szabadás lejártát követően?

A szülési szabadság Hollandiában 16 hét. Ebből lehet választani, hogy szülés előtt 8 héttel vagy 4 héttel kezdjük e meg. Erre az időszakra a fizetés 100%-a jár. Utána vissza kell térni a munka világába, de egy kismama mindig nagyon jó esélyekkel indul, akár részmunkaidősre is változtathatja az időbeosztását.

Milyen formában gondoskodik az állam a gyerekekről? Vannak állami férőhelyek a gyermekek számára ilyen pici kortól is?

Hollnadiában választható állami bölcsöde, óvoda is, de leginkább a családi napköziket választják a szülők. Itt vannak otthon lévő édesanyák, akik akár szomszéd gyerekeire is vigyáznak, vagy nagypapák, nagymamák is szerezhetnek képesítést gyermekfelügyeletre. A gyermekfelügyeletet ellátók az államtól támogatást kapnak. Ez a rendszer sokkal megfizethetőbb a szülőknek, mint az állami intézmények. A szülők is kapnak támogatást a gyermekek után ennek mértéke a kerestüktől függ.

twei_anyu

Twei és Édesanyja egy rendezvényükön

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink