kosaram

0
Feldolgozás…

Datolya- a Kismamák mannája

A datolya az egyik legrégebben ismert növény. Ma nemcsak kellemes ízéért  szeretjük, hanem tápértéke miatt is.

Datolya-társ a szülésben:

A datolya az egyik legnagyobb cukortartalmú gyümölcs (50 - 65 %)  Az orvosok azt javasolják a várandós nőknek, hogy a szülés napján vegyenek magukhoz olyan élelmiszert, amely sok gyümölcscukrot tartalmaz, erre kiváló alternatíva a datolya. A magyarázat az, hogy a datolya energetizálja és revitalizálja az anya legyengült szervezetét és egyben   stimulálja a tejelválasztó hormonokat, hogy az újszülött eleget kaphasson ebből a nélkülözhetetlen tápanyagból. Ráadásul, a szülés közbeni vérveszteség a vércukorszint esését okozza. A datolya a cukor bejuttatása révén megakadályozza a vérnyomás leesését. 

Az oxytocin nevű anyag szintén jelen van a datolyában. A modern orvostudomány ezt a szülés meg könnyítésére használja. Az oxytocin az anyatej mennyiségét is megnöveli. Az oxytocin valójában egy hormon, melyet az agyalapi mirigy termel.  Megnöveli a méh ellenálló képességét a szülés folyamán.  A szervezetben a szülés minden előkészülete e hormonnak köszönhetően megy végbe. A hormon hatását felfedezhetjük az anyaméhet mozgató izmokban és azokban a szövetekben, amelyekben az anyatej kiválasztása történik. A méh összehúzódásai elsőrendű fontosságúak, ha megindul a szülés.

A Jordán Tudományegyetemen a datolya jótékony hatásának bebizonyítására széleskörű kutatásokat  is folytattak. Többek között megvizsgálták a terhesség késői szakaszában fogyasztott datolyagyümölcs hatásait a vajúdásra és a szülésre.

69 nő a várható szülés időpontját megelőző 4 hétben, napi 6 szem datolyát fogyasztott el. A kontrollcsoport 45 nőből állt, ők nem kaptak datolyát. A két csoport átlagéletkorában és a terhesség idejében nem volt szignifikáns különbség.

A datolyát fogyasztóknál a vajúdás elején lényegesen nagyobb átlagos méhnyaktágulat volt mérhető, mint a kontrollcsoport tagjainál (3,52 cm, ill. 2,02 cm) és az ép nyálkahártyák részaránya is jóval nagyobb volt (83% vs. 60%).

A spontán szülések aránya a datolyás csoportban 96% volt, míg a kontrollcsoportban csak 79%. A vajúdás elősegítésére az oxytocin adagolásának szükségessége lényegesen kisebb volt a datolyát fogyasztó csoportban (28%), mint a kontrollcsoportban (47%). Emellett, sokkal rövidebb volt a vajúdás első szakaszának átlagos időtartama a datolyát evő nőknél (510 perc), mint a kontrollcsoportban (906 perc).

A kutatók a vizsgálati eredmények összegzésekor megállapították, hogy az oxytocint, illetve számos ásványi anyagot és vitamint tartalmazó datolyagyümölcs fogyasztása várandósoknál, a vajúdást megelőző 4 hétben, jelentősen lecsökkentette a vajúdás idejét és nehézségét, ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az anyák számára a szülés könnyebb, kellemesebb legyen.

Datolya a terhesség alatt és után:

A datolya rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon gazdag rostanyagokban is. Kálium, kálcium, magnézium, vas, kén, foszfor, klór, nátrium található benne, valamint vitaminok:  A, béta-karotin, B1, B2, B3, B6. Ezek minden ember számára fontosak, de különösen előnyösek a terhesség idején: A tápérték az ásványok nagyon kedvező összetételéből, egyensúlyából származik.  A datolya folsavat ugyancsak tartalmaz, a B vitaminok pedig nagyon fontosak a terhes nők számára. A folsav (B9) fontos szerepet játszik  a vérsejtek előállításában és az aminosavak képzésében, a sejtépítésben. A terhesség idején a napi igény gyorsan emelkedik, végül megduplázódik. Ha a folsav szintje túl alacsony, az átlagosnál nagyobb méretű vörös vértestek keletkeznek, amelyek azonban kevesebb funkciót képesek ellátni. Megjelennek a vérszegénység tünetei. A folsav különösen fontos a sejtosztódásban és a sejt genetikai struktúrájának kialakításában. Az egyetlen olyan anyag, amelynek napi szükséglete megduplázódik a terhesség alatt. A datolya különlegesen gazdag folsavban. 

Másfelől, a terhesség idején jelentkező állandó émelygés a kálium hiányának tudható be. Meg kell emelni a bevitelt. A datolya magas káliumtartalma ebből a szempontból is óriási érték, de a kálium a szervezet vízház-tartását is rendben tartja.

A vastartalom a datolyában vezérli a hemoglobin szintézisét a vörös vértestekben és biztosítja azok kielégítő számát a vérben. Ez életfontosságú a terhesség idején a magzat fejlődése érdekében. A vörös vértestek a többi sejt építésében fontosak, hiszen szállítják az oxigént és a széndioxidot a vérben. 15 szem datolya fedezi a teljes napi vasszükségletet és védelmet ad a vashiányból fakadó rendellenességek ellen. A kálcium és a foszfor fontos elemek a csontok növekedéséhez és kiegyensúlyozzák a csontrendszert.  A datolya gazdag ezekben, így erősíti a csontozatot.

Összességében elmondható, hogy a datolya olyan csodaszer, amelynek fogyasztása mind a terhesség alatt és után csak jót tehet Veletek.

Forás:

http://datolyamag.blogspot.hu/2012_10_01_archive.html?m=1,

http://www.paramedica.hu/201310/10_termeszet2/index.htm

 

 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink