kosaram

0
Feldolgozás…

Csodafegyver az altatásban

A legtöbb első gyermekes szülőnek bizony fejtörést okoz, hogy hogy is van az, hogy napközben a baba a legnagyobb zajban, nyüzsiben is édesen szunyókál, azonban amint elérkezik az este képtelen egyedül álomba szenderülni.  Eddigi tapasztalataim alapján úgy látom, ennek számos oka lehet, talán nem is érdemes keresni mi állhat a háttérben, sokszor nem is tudunk változatni rajta, inkább a megoldásra kell összpontosítanunk. Természetesen, más a helyzet, ha betegség áll a háttérben.

Pici Flóránk az első pár hetet követően napközben már egyre több időt töltött ébren, így estére túlpörgött, elfáradt idegileg, túl sok inger érte. Látszott rajta, hogy álmos, dörzsölte a szemecskéit, ásítozott, de nem tudott elaludni. Lihegve rázogatja kezét, lábát, bármit is szerettünk volna vele csak nyűgösködött, sírdogált. Innen már nehéz elaltatni egy kisbabát, persze erre is van már egy szuper mentőövünk! (Az hogy hagyjuk sírni babát, hagy önnyugtatást tanuljon számunkra nem opció és a tüdeje sem ettől lesz erős!)

A legjobb, ha az ember már napközben figyel arra, hogy a sok játék és hancúr közben mindig aludjon eleget a csemetéje.  Néha itt is be kell vetni a csodafegyvert, hiszen annyi felfedezni való van a világban, hogy a babák nem mindig érnek rá aludni.  J

Mi első babás szülők vagyunk, de úgy gondolom minden baba más egy picit, így nincs univerzális recept, de elmesélem, hogy Nálunk mi válik be!

Flóra babának még nincs kialakult napirendje, így igen nehéz időhöz kötni, de a lényeg hogy mindig figyelj rá, előbb utóbb látni fogod a jeleket, mikor jön el az altatás ideje, úgy mint az éhségnél.  Reggel általában 7-8 között kelünk, ha tehetem fél órával előtte igyekszem kikászálódni az ágyból, hogy elkészítsem magam és a terepet.  Ébredést követően szopi, büfi és pelusozás. Innentől számítva átlagosan 1-1,5 órát tud fent lenni a leányzó (11 hetes), amit tornával és játékkal töltünk. Mikor látom, hogy elfáradt, akkor (ha szükséges pelus) ismét szopi, büfi és ha ez alatt nem alszik el magától (ami egyre ritkább), akkor bevetjük az aduászt és felkötöm hurciba magamra.  Most már ha meglátja a hordozót már mosolyog, tudja mi jön! J Általában 10 perc alatt el is szendereg.

Egészen mélyen 2-3 órákat is képes hurciban aludni, annak ellenére, hogy közben teszek-veszek, jövök - megyek, zörgök – csörgök, beszélgetünk, stb. Napközben magamon szoktam hagyni Flórát akkor is, ha már elaludt. Szuper érzés hallgatni, ahogy szuszog, édesen piheg rajtam. Nem szükséges 5 percenként visszarohannom az ágyához, hogy biztos jól van, lélegzik, nem húzta magára a takarót, nem jött fel neki még egy kis kései büfi, stb… Sokkal nyugodtabban és szabadabban végezhetem a dolgaim és Ő is mélyebben alszik így, sőt még mosolyog is álmában.

18058109_10208648370189099_5656035783616953789_n

Abban az esetben, ha már túl van pörögve, akkor picit nehezebb felkötni, még sírdogál közben, picit győzködni kell. Mi erre a célra zenével készültünk. Flóra, de szerintem minden baba, nagyon fogékony a muzsikára. Van két felvidító, nyugtató (Wolf Kati Vuk eredeti gyerek verzió, és a már pocaklakóként is sokat hallgatott Bob Marley - Three Little Birds) és két altató (Charlie – Könnyű álmot hozzon az éj! és  Malek Andrea - Ringató) dalunk , amit ilyenkor lejátszunk neki. Érdemes telefonra is feltenni, hogy mindig kéznél legyenek! Fontos, hogy mindig énekelj Te is, még akkor is, ha nincs jó hangod. Éneklés közben Te is megnyugszol, ellazulsz, jó kedvre derülsz (Peti maga is elálmosodik, néha hamarabb is mint a baba J).  A babák megérzik, ha ideges, feszült vagy, főleg ilyen szoros ölelésben.  Akkor tudsz neki segíteni, lenyugodni, ellazulni és elaludni, ha nyugodt vagy, ez persze nem egyszerű fáradtan síró babával.  Miután elaludt a hurciban megvárom, amíg mélyebb álomba merül és óvatosan lecsempészem az ágyikójába.

Ezt a módszert akkor is bevetem, ha időre kell mennünk valahová, vagy Hozzánk jönnek látogatóba. Úgy időzítem, hogy mindezek előtt tudjon a kiscsajszi egy nagyot durmolni a mybabyhug hurcinkban. Ráadásul nekem is van így időm elkészíteni magunkat, összekapni a lakást, stb… és ami szerintem nagy kincs ebben a pici babás korban, amikor még nincsen kialakult napirend, tervezhetővé válik az altatás!

 

Hargitai-Küzdi Gyönygi, Mybabyhug nagykövet

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink