kosaram

0
Feldolgozás…

Csípőtorna otthonra

Most egy rövid tornaleírást hoztam, amit otthon is bárki biztonságban végezhet a babáján. Azonban előtte néhány sorban a csípőízületről is írnék, hogy miért is olvassuk mindenhol, hogy „fejletlen a babák csípője” és ezért nagy odafigyelést igényel.

A csípő ízület egy ízületi fejből (combcsont feje) és egy ízületi vápából áll (medencecsont külső, oldalsó enyhén lefelé lévő homorú része ). A combfej gömb formájú. Ez a rész kapcsolódik a medencecsont kör alakú, homorú bemélyedésébe (vápa). Mind a combfejen, mind a vápában porc található, amely az ízületben érintkező csontok egymáson való elmozdulását segíti, megakadályozva a karcolódásukat, megsérülésüket Fontos szerepe van még az ütések, erőteljes fizikai behatások elnyelésében is. Mozgás hatására ízületi folyadék is termelődik, ami szintén szükséges a normális fejlődéshez. Felnőtt korban az ízület körül erős szalagok és testünk legnagyobb izmai helyezkednek el, így stabilizálni tudják az ízületet extrém testhelyzetekben is.

vápa

Újszülött korban az ízület azonban még nem rendelkezik ilyen stabilitással, ennek fő oka, hogy az ízületi vápa és a fej illeszkedése még felületes, az izmok és szalagok gyengék. Erre mondják azt sokszor, hogy „fejletlen a babák csípője”. A fenti 1. és 2. ábrán jól mutatja, hogy a kifejlett csípőízület mennyivel jobban körülöleli a combfejet. A fiziológiás mozgásfejlődés hatására az ízületi vápa a megfelelő helyen mélyül, ezáltal a combcsont feje centrálisan belesüllyed a vápába és az ízületi porc folytonos képződése révén kialakul egy a tér minden irányában szabadon mozgó stabil ízület. Legyen szó akár pólya, autósülés vagy hordozóeszköz választásról, ha nem megfelelően pozicionáló terméket választunk, elősegíthetjük a combcsont rossz helyzetben való illeszkedését, ami a későbbiekben ízületi problémákhoz, artrózishoz is vezethet!

A csípő ízület akkor kerül optimális helyzetbe, ha a térdek a felhúzva helyezkednek el és a babák terpesze körülbelül 60-90 fokos szöget zár be. A megfelelő fejlődéshez az ízület aktív mozgása mellett, a fent említett helyes pozicionálás valamint a már újszülött korban végzett passzív mozgatás is hozzájárul. A finom, játékos átmozgatás otthon végezhető, dalokkal, mondókákkal összekötve pedig szuper közös program lehet fürdés előtt vagy pelenkázásokkor. Sokszor az első teliszájas vigyort is ilyenkor kapják meg a szülők, mert mi más lehetne viccesebb, mint a grimaszoló éneklő Apukák/Anyukák.

Abban az esetben, ha gyermekünk nagyon feszíti magát (vagy épp semmi ellenállást nem tapasztalunk mozgatás közben), rendszeresen sírásba torkollik ez a rövidke torna, vagy a két csípő mozgása között aszimmetriát vélünk felfedezni érdemes felkeresni hozzá értő szakembert (ortopéd orvos, gyógytornász, konduktor) hogy az esetleges csípő fejlődési rendellenességet időben észrevéve megfelelően kezelhessük a problémát.

És akkor jöjjön a torna leírás:

A feladatokat érdemes 5-6mondókával összekötni, pár hónap múlva a picurkák, ha meghallják a jól ismert sorokat már várni fogják a közös tornát, amihez újabb és újabb gyakorlatokat rakhatunk majd hozzá, ahogy fejlődik a mozgásuk. Mindig a gyerkőc combját fogjuk, térdét alátámasztva a tenyerünkkel, ne a bokáját átkulcsolva mozgassuk a lábakat. A gyakorlatok közben a baba a hátán feküdjön, lehetőleg a pelenkát lazítsuk meg vagy vegyük is le. Viszonylag kemény felületen végezzük a tornát (pelenkázó, szőnyeg).

1. Térdhajlítás mindkét lábbal, baba térdecskéit hashoz toljuk, majd kinyújtjuk. 5x ismételjük („Gombóc- palacsinta”)

2. Biciklizzünk a baba lábával kis terpeszben –egyik láb hajlít, a másik nyújt („Lassan forog a kerék, mert a vize nem elég, gyorsan forog a kerék, mert a vize már elég.”-lasabban kezdjük, majd gyorsítunk) 2x ismételjük

3. Terpesztés mindkét lábbal, combokat távolítjuk egymástól, közben a terpeszt 2-3 másodpercig megtartjuk majd zárnak a térdek. 5x (A „ Nyiti-csuki”nagy kedvenc- elbújhatunk, mikor összezárjuk a lábakat, előbújunk, mikor kinyitjuk a lábacskákat-az első nagy kacagások a bújócska játékoknál garantált)

4. Bal láb nyújtva, jobb láb hajlítva, térd felhúzva hashoz, jobb csípővel körzés kifelé 10x („Tekeredik a kígyó..”)

5. Jobb láb nyújtva, bal láb hajlítva, bal csípővel körzés kifelé 10x

6. Páros lábbal körzés egyszerre kifelé 10x („Körbe-körbe karikába..”)

7. Biciklizzünk a baba lábával akkora terpeszben, amekkorában csak tudunk („Poros úton kocsi zörög..”- lassan kezdjük, gyorsítunk a végére )2x

8. Ellentétes tenyér-talp közelít,(térdek kifelé fordítva), majd felnyújt fül mellé a kar, lábat is kinyújtjuk 5x-5x(„Kicsi vagyok én…”

Természetesen a fenti mondókák, csak ötletek, mindenkinek boldog tornázást és „mondókagyártást”.

Petricsevics Krisztina, gyógytornász

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink