kosaram

0
Feldolgozás…

Családalapítás itthon vs. külföldön

A pároddal a családalapítás előtt Angliában dolgoztatok. Mit jelent külföldön nagyvárosban élni és mit jelent itthon Nektek? Miben volt szembetűnő a különbség?

Bristolban éltünk majdnem három évig, ami nagyjából háromszor akkora város, mint Pécs. Érezhető, hogy erősebb a gazdaság Angliában, az embereknek több pénze van vásárolni és szórakozni, szebb otthonokban élnek és jobb autókkal járnak, mint itthon.  A megélhetési költségek (szállás, kocsi biztosítás, stb.) viszont jóval magasabbak, az itthoninál. Külföldiként nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy megélj és félre is tudj tenni a hazaköltözéshez. Szóval sajnos nekünk is a munkáról szólt ez a három év, de úgy gondoltuk, hogy ennyit bevállalunk a későbbi itthoni boldogulásért. Nagyon vágytunk haza, mindenképp itthon szerettük volna gyereket vállalni.

Miért nem tudtátok ott elképzelni az életeteket?

Ott a munkáról szólt minden, rengeteget kellett dolgoznunk, sokszor alig láttuk egymást. Nem is éreztük magunkat igazán otthon, de alapból is azzal a tervvel mentünk ki, hogy a közös magyarországi jövőnkért dolgozzunk. Azt szerettük volna, hogy a gyerekeink magyar közegben nőjenek fel, itt járjanak óvodába, magyarként magyar mondókákat tanuljanak, és ismerjék meg a magyar népszokásokat, mint locsolás, májusfa állítás, stb. A kinti kultúra sokkal sivárabb, ott a Halloween számít népszokásnak… Másrészt a család közelsége és a nyári meleg is hiányzott.

bigcitylife-28

Milyen hátrányai és előnyei lehetnek a gyermeknevelésnek a nagyvárosban? Ti mit kaptok előnyként és mi az, amit lecserélnétek itt?

Sok előnye van a nagyvárosnak: rengeteg babás program van; baba-mama torna, BabyGym, babaúszás, Ringató, babamasszázs stb., ami egy kisebb településen nem biztos, hogy elérhető lenne. Nagyon sok barátnőm is lett ezekről a programokról, és valószínű, hogy babák is jó barátokká válnak a későbbiekben. És persze egy nagyvárosban van több bölcsi és óvoda is, amiből az ember kiválaszthatja a legmegfelelőbbet.

Melyik város az, ahol még szívesen élnétek?

Míg Angliában voltunk, kétszer is nyaraltunk Tenerifén. Csodálatos hely. Egy 3700 méter magas vulkán, több nemzeti park, szuper strandok, egy világbajnok csúszdapark és igazi gasztronómiai különlegességek zsúfolódnak egy fél Baranya megyényi területen. Tavaly ott töltöttük a karácsonyt, egyik nap napoztunk és strandoltunk, a másikon meg hógolyóztunk a vulkán tetején. Nem semmi hely… Idősebb korunkban ott biztosan el tudnánk képzelni magunkat.

bigcitylife-33

Mi az, amit lakóvárosotokon javítanátok baba szempontjából? Mitől lesz egy város gyerekbarát?

Pécsen járva babakocsival hamar feltűnt, hogy a járdák elég rossz állapotban vannak és a kereszteződésekben is sok helyen nagyon magas a padka, így nem egyszerű babakocsival közlekedni. Ezért is jó a hordozó! J Emellett az éttermekben és kávézókban több helyen lehetne pelenkázó. De ezeket az apró kellemetlenségeket leszámítva, szeretünk Pécsen élni. 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink