kosaram

0
Feldolgozás…

Brazil-magyar mixcsalád

Barbara is az őszi fotózásunkra jelentkezett és mikor megláttam a családi fotójukat hát nagyon megörültem. Fotogén anyuka, csodaszép mix-baba, hatalmas barna szemekkel és itthon nem éppen szokásos vérbeli brazil apuka minden modellkereső álma. Egy szuper délutánt töltöttünk el Pécs történelmi belvárosában és bár Raphael-el nem beszéltünk közös nyelvet, mégis nagyon sokat megtudtam róluk. Az érdekes az volt, hogy apa ez idáig még nem hordozta a kisfiát, de megkértem bújjon bele a kedvemért az öleléseink valamelyikébe…hát őszintén mondhatom, hogy onnantól lett felszabadul a hangulat, láthatóan kicserélték Raphaelt, egyszerűen sugárzott róla, hogy miért nem próbálta eddig. Meg is kaptam a fordítást, hogy ebbe beleszeretett… a fotózás végén pedig még capoeira-ra is perdült benne!:)

 

1.Mikor először találkoztatok volt olyan gondolat Bennetek, hogy a nyelvi és kulturális különbségek miatt esetleg nem lesz hosszú távú a kapcsolatotok? Volt közös pont Bennetek, ami erre rácáfolt?

Nem gondoltuk, hogy bármi problémát okozhat a kapcsolatunkban se a nyelvi-, se a kulturális különbség, hisz nekem a brazil kultúra akkor már 7-8 éve az életem része volt (a capoeira által) és a portugál nyelvet is beszéltem, így közös pont volt minden. Igaz az első találkozásunkkor még nem volt szó kapcsolatról, az később alakult ki. :) 

bigfamilylife-4

2.A gyermeknevelésben mennyire érzitek problémának, hogy más nyelvet beszéltek anyanyelvként és más közegben nevelkedtetek? Hogyan lehet ezeket megoldani, ha vannak?

Úgy gondolom a kétnyelvű nevelés az egyik legnagyobb ajándék és előny kisfiúnk számára, hisz anyanyelvi szinten fog beszélni két nyelvet már pici korától kezdve. Magyarországon élünk, így ebben a kultúrában fog nevelkedni, de fontosnak tartjuk, hogy a brazil kultúrát is megismerje. Remélhetőleg nemsokára lehetőségünk lesz kiutazni, és megmutatni neki apukája hazáját és családját. Ha esetleg valami olyan dolog kerül elő a nevelésben, amiben máshogy látjuk a dolgokat, máshogy tanították nekünk, akkor azt megbeszéljük és próbáljuk az arany középutat választani.

3.Gabriel milyen nyelveket hall? Melyiket tartjátok fontosabban?

Gábrielhez apukája csak portugálul én és a családom csak magyarul beszélünk. Mindkettőt fontosnak tartjuk, hogy értse és beszélje, persze nagyrészt a magyart fogja használni, hisz itt fog oviba, iskolába járni. 

bigfamilylife-16

Batkid babahordozó, Mbabyhug 15900.--tól

4.Milyen előnyei, esetleg ha vannak, hátrányai lehetnek annak, ha egy gyerkőc multikulturális családba születik?

Előnyként elsősorban a két anyanyelvet emelnénk ki, illetve hogy nyitott lesz a kultúrák felé, el tudja majd fogadni, hogy ami az egyik országban "normális", az a másikban talán furcsaságnak számít. Hogy attól, hogy az emberek különbözőek, (bőrszín, kulturális eltérések...) nem kell máshogy tekinteni rájuk. Legalábbis mindent megteszünk majd, hogy ilyen szemléletben neveljük fel-. Szerintünk a mai világban ez nagyon fontos. 

Reméljük, semmilyen atrocitás nem fogja érni őt a kinézete és a gondolkodása miatt.

5.A hordozás mennyiben jelent különbséget Nálatok? Van e esetleg tapasztalata otthonról a párodnak vagy általad találkozott először vele? Mit tudtok Brazíliában mennyire hagyomány?

A hucizást, mint olyat én már pocakosan elkönyveltem, hogy a mindennapjainak része lesz. Raphael a kengurut ismerte, mint opciót, és ezzel is képzelte el a hordozást. Ebből például volt is pár nézeteltérésünk, hisz ő nem ásta bele magát a témába, nem járt hurciklubbokba, nem értette, hogy miért jobb egy "egyszerű anyag darab". Ahogy vittem haza sorra a kendőket ő is elfogadta, hogy ez a legideálisabb eszköz a hordozásra, bár még nem használta egyiket sem. Mindaddig míg szerencsénk volt kipróbálni a MyBabyHug hordozókat, ami szerelem volt első látásra, ezt már el tudja képzelni magán és szívesen cipelné benne Gábrielt. :)

Brazíliában nincs ekkora kultúrája a hordozásnak, abban a fél évben, amíg kint éltünk nem láttam senkit, aki így vinné gyermekét. Na, majd mi kivisszük! :)

bigfamilylife-18

My Mouse babahordozó,Mybabyhug 15900.-tól

 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink