kosaram

0
Feldolgozás…

Babaruha kisokos kezdőknek

A várandósságom alatt szépen lassan elkezdtek gyűlni Flóra babánknak szánt pihe-puha ruhácskák. Először még csak zsákban gyűjtögettem az apró holmikat, és ahogy teltek múltak a hónapok, közeledtünk a nagy nap felé, egyre jobban motoszkált bennem, hogy minden meg van, mindent beszereztem, biztos nem hiányzik semmi?

Aki ismer, annak nem újdonság, hogy picit talán bogaras vagyok, de én nagyon szeretek mindent megszervezni, minden esetre felkészülni, persze tudom valahol mélyen elrejtve, hogy ez lehetetlen.

Tehát fogtam magam az utolsó 2 hónapban és szépen táblázatba méret szerint rendezve felvittem minden kis ruhaféleséget, hogy átlássam, miből mennyi van. Sok helyen olvasni, hogy nem érdemes temérdek mennyiségű ruhát felhalmozni a piciknek, hiszen úgyis nagyon hamar kinövik őket. Ezzel én is tudok azonosulni, de mégis mikor hormonoktól megrészegülve az emberlánya meglátja a cukibbnál-cukibb bébi ruhácskákat, hát nő legyen a talpán, aki ellen tud állni nekik. Így végeredményben elég sok ruhánk lett már a kezdéshez is. Visszatekintve, hogy Flóra már 2 hónapos, nem bántam meg, hogy van miből választani.  Hiába a legjobb pelus, a gyakori ellenőrzés, így-úgy, de be-becsúszik egy kis gikszer… de az is megesik, hogy kész atomrobbanás formát ölt a pelustartalom. Szóval drága kislányom képes egy nap akár 3 szettet is felvenni. És persze a divatozást is időben el kell kezdeni! :)

Másrészt nem szívesen járatom feleslegesen félig töltve a mosógépünket, így is néha az az érzésem, hogy mosodát nyitottunk.

Mielőtt rátérnék a ruhácskák tárolására, a teljesség igénye nélkül egy-két hasznos tanáccsal szeretnélek ellátni, hogy miből mit érdemes választanod, nekünk mi vált be.

A ruhácskák mosásához érdemes előre beszerezned öko mosószereket, mosódiót (már folyékony formában is megtalálod a boltok polcain), mosószódát, és a foltok kiszedéséhez marhaepe szappant. Az öblítő kiválasztásánál fontos szempont, hogy a még nagyon érzékeny bababőrt se bántsa. Bolti öblítők helyett használhatsz saját keveréket is. Egy fél literes üvegben hígíts fel vízzel egy ujjnyi almaecetet, a babaruháknak kezdetben ennyi is elég, ha felnőtt ruha adagot mosol, akkor még csepegtethetsz bele kedved szerint illóolajokat is. A legtöbb pici holmit 40 fokon tudod mosni. Ha lehetőséged van a szabadlevegőn, napsütésben szárítsd a ruhákat, ettől nem csak finom, friss illatuk lesz, de a napfény fertőtleníti és fehéríti is őket. Ha szükségét érzed, vasalhatod is a ruhácskákat, de ha nem jut rá erőd és időd, akkor elég, ha ügyesen teregeted a finom pamut holmikat, úgy sem lesznek gyűrődtek.

Vásárlásnál általános jó tanács, hogy kerüld a sok kidomborodó díszítéssel, hímzéssel ellátott darabokat. Ha mégis díszített mellett döntesz, fontos hogy ellenőrizd, hogy nem tudja majd lerángatni róla a baba, mert mindent, ami a keze ügyébe kerül a szájába vesz és megfulladhat tőle. Másrészt sok baba szeret hason feküdni, ezért fontos hogy a kiálló részek ne nyomják a pocakját (pl.: farmer kertésznadrágon a nagyobb fém gombok) Nadrág választásánál figyelj arra, hogy ne legyen túl szoros a dereka, voltaképp a piciknek nincs igazán még derekuk, csak nagy pókhasuk, így ezt szorítaná. Flóra a kezdetektől fogva napi szinten hurcimanó, a nacik és a rugik esetében azt figyeltem meg, hogy érdemes picit nagyobbat, pontosabban hosszabbat adni rá, mert a kendőben az M pozíció miatt a pont jó méretű ruhában a lábfejét felhúzza az anyag. Azt hogy elég hely van-e a lábacskáknak úgy tudod ellenőrizni, hogy felkötöd magadra, és ha kézzel óvatosan spiccbe tudod hajlítani  a lábfejét akkor lesz jó. Másik megoldás, hogy nem talpas nadrágot, rugdalózót adsz rá és zoknival egészíted ki. Ezzel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy ha elindultok valahova, legalább 2 darab plusz zoknit tegyél be a táskátokba, mert pillanatok alatt elvesznek a tappancsokról. Nyilván nagyon erős zokni gumírozás meg azért nem ajánlott, mert bántaná a kis hurkákat. Naci, rugi esetében nagyon praktikus, ha van patent a két lába között, és lehetőleg ne bebújós rugi legyen, mert ha becsusszan egy baleset, akkor végig kell rángatnod az egész testén a picinek és lehet rögtön fürdeni.

Felsők és bodyk, a legkisebbek részére szerintem a legjobb a patentos réklis fazon. A belebújóshoz kell egy kis rutin és a picinek is meg kell szokni az öltöztetést. A belebújósnál mindig figyelni kell arra, hogy elég nagy legyen a rés (boríték nyak megoldás, vagy plusz patent a vállnál), viszont ne legyen túl nagy, hogy kilátszódjon a baba válla.  Amíg a baba nem tud ülni, érdemes kerülni a hátul záródó ruhadarabokat.

Térjünk is rá a ruhácskák rendszerezésére. Tehát adott egy nagy kupac cuki ruci, amit úgy kellene pakolnunk, hogy éles helyzetben, egyik kezünkben a kisbabát tartva pikk-pakk megtaláljunk mindent, amit kell. Megjegyzem, nem árt, ha a férjünket is beavatjuk majd a rejtelmekbe, mert különben ha rá kerül a sor az első felindulásból fel fog túrni mindent.

Az egyik lehetőség, hogy kialakítasz akasztós szekrényeket a babaruhák számára és beszerzel csomó megfelelő méretű ruhaakasztót. Nekünk nem volt kedvünk az új szekrényeinket ily módon átalakítani, de ferde halmokba, tornyokba sem szerettem volna hajtogatni a ruhácskákat. Úgyis a középső kellene mindig és szétcsúszna az egész pillanatok alatt, s végül nem lenne más, mint egy ruhakupac szekrényajtóval eltakarva.

 Az alábbi képen megmutatjuk, hogy mi hogyan szoktuk összehajtani Flóra baba bodyjait.

1

A body hátsó részét kisimítjuk, majd a két oldalát behajtjuk addig, amíg az alsó body rész be nem kezd szűkülni. Ezt követően képzeletben három részre osztjuk a body hosszát (Flóra még csak 62-es méretet hord, nagyobb méret esetében már negyedelhetjük is) és elkezdjük hajtogatni a képen látható irányba.

2

Mikor másodjára is behajtottuk, a kis henger mindkét oldalán megtaláljuk a patentsort, ezeket szembefordítjuk, a két szélsőt összekapcsoljuk és kész is.

Hosszú ujjú bodynál is hasonlóan járunk el.

3

4

Felsőket az alábbi hagyományos módon hajtogatjuk.

5

A rugdalózókat a hátukra fordítva behajtjuk az ujjrészeket, majd a lábrészeket. Itt is képzeletben három részre osztjuk a rugi hosszát. A felső részeket ráhajtjuk a középső harmadra, majd a lábrész következik, végül egy kis négyzetet kapunk.

6

Az egyik oldalán a lábrész közötti patentokat látjuk, a másik oldalon pedig a hasi részből egy részletet. A lábszár patentos oldalt félbehajtjuk és ujjunkkal becsúsztatjuk a rugi egyik felét a másik fél felső rétege alá. Az ujjatlan rugikat is így lehet összehajtani.

7

A nadrágokat és szoknyákat a hagyományos módon igyekszünk négyzet vagy téglalap alakúra hajtogatni. Zoknikat és harisnyákat pedig szintén a már ismert módon gombócozzuk.

Az így kapott hengereket, gombócokat, lapított téglalapokat és négyzeteket akár fiókokban, akár polcokon is könnyűszerrel tudjuk tárolni. Sokféle rendszerező kapható a piacon, melyekben úgy tudod elhelyezni a ruhákat, hogy rögtön ránézésre tudd, melyik színűt szeretnéd kikapni, anélkül, hogy a többi ruha kiborulna, elcsúszna egymáson.  A következő képeken egy példát mutatunk erre is.

8

 

A tárolókra tehettek címkéket, hogy melyikben milyen típusú milyen méretben található. A rendszerezésüket egyénileg saját magatok tudjátok kialakítani. Ez így hajtott ruhácskák a táskában is kevés helyet foglalnak! A nyálkendőket és előkéket mi nem hajtogatjuk, csak így egyszerűen felakasztva tároljuk. Öntapadós akasztót tettem a szekrény belső felére és egy szalagra fűztem fel őket.

Hargitai-Küzdi Gyöngyi Mybabyhug nagykövet, Flóra anyukája

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink