kosaram

0
Feldolgozás…

Babahordozás veleszületett ferdenyak szindróma (Congenitális torticollis) esetén

A veleszületett ferdenyak szindróma a rémisztő neve ellenére a legtöbb esetben manapság nagyon jól és gyorsan kezelhető. Megfelelő felismerés, terápia és hatékony szülői bevonás esetén 90%-ban pár hónapos kezeléssel gyógyítható. A baba helyes és körültekintő hordozása ennél az elváltozásnál segíthet a megfelelő fejtartás visszaállításában, azonban előbb pár szó a „betegségről”:

  A veleszületett ferdenyak tartás a csípőficam és a lábtartási rendellenesség (pl.:dongaláb) után az egyik leggyakoribb születési rendellenesség.

 Legtöbb esetben már a születés után észrevehető elváltozásról van szó, amelyet a szülőcsatornán való áthaladás során létrejövő fejbiccentő izom sérülése okoz (ritkább esetben méhen belüli sérülés vagy csigolyafejlődési rendellenesség állhat a tünetek hátterében). Gyakrabban esik meg nagyobb súlyú csecsemőkkel.

Fő tünete, hogy az újszülött fejét egyik oldalra billentve, ill. ezzel ellentétes irányban enyhén elfordítva tartja. Későbbi észrevétel során már látszódhat a koponya csontjainak aszimmetriája, az egyik oldalon laposabb csont a fej hátoldalán, ill. az arckoponya is felemás képet mutat, amely a folyamatos ferde tartás miatt alakul ki a képlékeny csontos kapcsolatoknak köszönhetően. Valódi torticollis esetében az egyoldali fejbiccentő izom sérülése, részleges szakadása vérömlenyt hoz létre, amely apró merev csomóként érzékelhető tapintáskor. A csomó megtapintásakor a csecsemő gyakran fájdalmat is jelez. Ritkán, de előfordulhat, hogy az első kórházi napokban nem derül ki az izom sérülése, ilyenkor pár hét múlva feltűnő lehet, hogy a baba mindig csak egyik oldalra fordítva szeret feküdni a fejével, nehezebben fordítja rá valamelyik irányba a kis fejét az édesanyja mellére szoptatáskor és nem is szeret úgy enni. Ilyenkor érdemes védőnőnek, gyermekorvosnak jelezni a problémát, mert egyszerű fizikai vizsgálattal szakorvos kiderítheti a problémát.

A torticollis kezeléséhez elengedhetetlen a megfelelő gyógytornakezelés, mely speciális nyújtásokból, passzív mozgatásokból, manuális fogásokból illetve masszázsból áll. Egyéb speciális fasciatechnikákkal, Dévény-módszerrel vagy DSGM terápiával is kezelhető az elváltozás.

A gyógytorna egyes részeit a szülők bevonásával végezzük, hogy otthon a szülő is rendszeresen csinálhassa a gyakorlatokat, így hozzásegítve gyermekét a mielőbbi gyógyuláshoz. A rendszeres tornáztatáson kívül a „kezelés” része, hogy a napi rutinba is figyeljünk arra, hogy a baba feje minél többet legyen korrigált helyzetben. A hang és fény ingerek a kiságynál vagy a játszószőnyegen is a sérült oldallal ellentétes irányból érjék, így motiválhatjuk, hogy többször döntse és fordítsa a helyes irányba a fejét.

Fentebb említettem, hogy a helyes hordozás kifejezetten segíthet ennél az elváltozásnál. Nagyon fontos azonban, hogy minél inkább törekedjünk a szimmetriára, ilyen esetben nem javasolt például a csípőnhordozás, inkább elől vagy háton hordozzunk, hogy a baba tartása a féloldalasság miatt ne romoljon. Ajánlott továbbá, hogy legyen fejtámasza a hordozónak vagy alvócsuklyája. Elöl hordozás további előnye, hogy a baba buksiját mi is tudjuk forgatni, így biztosan felügyelni tudjuk, hogy melyik irányba nézzen inkább a baba. Egy hosszabb elalvás vagy séta alatt is megfelelő irányba fordítva a kis fejecskéket, a sérült oldal folytonos nyújtását biztosítjuk a „legszeretgetősebb” módon.

p_26

Petricsevics Krisztina, gyógytornász

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink