kosaram

0
Feldolgozás…

Babahordozás Németországban

Egy németországi kórház szülészeti osztályán egy szórólap akadt a kezembe, amin a következők álltak:

A hordozás 10 előnye:

1.A baba, hordozás közben ismét az anyaméhben érzi magát.

2.A hordozott baba kevesebbet sír.

3.A babahordozás megkönnyíti a hétköznapokat.

4.A hordozás összeköt és elősegíti a szeretet kialakulását.

5.A hordozás védi a privátszférát.

6.A hordozás is egy edzés.

7.A hordozott baba jobban, könnyebben tanul.

8.A hordozott baba ritkábban beteg.

9.Prevenció.

10.A hordozás segíti az anyai, apai érzések kialakulását.

Az elmúlt években hasonlóan, mint Magyarországon, Németországban is nagy hagyománya lett a hordozásnak.

Itt már a szülésfelkészítőn nagy hangsúlyt fektetnek a hordozás megismertetésére. Például az én német Hebamme-m (hasonló szerepet tölt be, mint Magyarországon a védőnő) annyira elkötelezett volt a hordozás felé, hogy a szülésfelkészítés alatt végig győzködött, hogy nincs is szükség babakocsira, a babának úgy is az a legjobb, ha hordozva van. J  De nem csak a Hebamme-k, hanem a gyerekorvosok is nagyban támogatják a babák hordozását.

Rengeteg hordozós klub van minden városban, ahol bérelni is lehet eszközöket. De előszeretettel rendeznek különböző hordozós előadásokat, workshop-kat, tanfolyamokat.

Ezen kívül bármilyen rendezvényre megy az ember, bárhol kirándul, vagy csak a sarki közértbe megy el, biztos, hogy lát legalább egy anyukát, aki valamilyen módon hordozza a gyermekét.

De van lehetőség csoportos hordozós kikapcsolódásra is, például közös túrázásra  vagy edzésre.

De mint az a németekre jellemző, hogy mindent tesztelnek, a hordozó eszközökről is számtalan teszt, értékelés született már, hogy mindenki eldönthesse, a rengeteg eszköz közül melyik számára a legmegfelelőbb. 

Habár évek óta lehet találkozni hurcis anyukákkal az utcán, és a legtöbb embernek szívet melengető mosolyt csal az arcára a látvány, sajnos itt is, mint mindenhol kap az ember egy-egy rosszalló pillantást, egy-egy „kap-e levegőt az a szegény gyerek” megjegyzést. Csak más nyelven. :D

De szerencsére sok pozitív megkülönböztetés is van, mint például a legutóbbi Oktoberfest-en, ahova hétvégén nem lehetett babakocsit bevinni, viszont hordozva már a család legkisebb tagja is átélhette a fesztivál különleges hangulatát. 

22008073_1562577690472195_267733757905802830_n

Kis-Vincze Renáta, Mybabyhug nagykövet

 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink