kosaram

0
Feldolgozás…

A nagy sportág választó: ÚSZÁS!

Mivel mással kezdhetnénk a sportágakról szóló fejezetet, mint a szinte mindenkit érintő úszással.

Sokszor hallom szülőktől, hogy majd a nagypapa, az apa, a nagybácsi majd megtanítja a „szívünkcsücskét”, hogyan kell lábtempózni, nem lesz itt baj nyáron, a Balatonon! Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy vajon a nagypapa, a nagybácsi vagy apuka úszásoktató-e vagy csak én gondolom-e azt, hogy hozzáértő oktatás nélkül nem lehet elérni a vízbiztonságot. Az úszásoktatás célja nem csak a mellúszás kartempójának helyes elsajátítása, hanem a gyerekek „vízbiztossá” tétele is. Ehhez pedig oktató kell, aki lépésről lépésre megismerteti a legkisebbekkel, hogy milyen a vízi lét és milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a nyári úszkálások, vízbe ugrálások később szuper élménnyé válhassanak és a szülők is bátran engedjék majd el, kamaszodó csemetéiket vízparti táborokba, tudva azt, hogy a gyerekük biztonságosan, körültekintően tud a vízben közlekedni.

Tóvári Anett, úszás oktatóval (Pécsi Úszó Sport Egyesület oktatója és gyógytornász kollégám) beszélgettem arról, hogy mikor érdemes a legkisebbekkel elindulni a medence partra és belevágni az úszástanulásba!?   

Mikortól javasoljátok elkezdeni az úszástanulást?

 Nálunk a legfiatalabb kisgyerkőc 3 éves. Ebben a korban már van feladattudata a gyerekeknek és képesek figyelni is annyi ideig, amíg az óra tart.

Van-e valami előfeltétele annak, hogy elkezdődhessen az úszásoktatás?  

 Ahhoz, hogy a gyerkőc lába kényelmesen leérjen a tanmedencében 100 cm-es testmagasság szükséges, illetve a szobatisztaság még kritérium.

Milyen hőmérsékletű és milyen vízmélységű medencébe célszerű bevinni a kezdőket?

A számunkra biztosított tanmedence 6mx12m területű, végig 80 cm mély és 32 fokos vizű. A levegő is folyamatosan 32-33 fok. Ezek a legfontosabb paraméterek, ehhez hasonló körülmények között érdemes a legkisebbekkel vízbe menni.

Kértek-e orvosi igazolást a gyerekekről?

 Orvosi igazolás nem szükséges, de ha van valami ismert betegség azért jó, ha szól a szülő, hogy figyeljünk még inkább a gyerkőcre!

Heti hány alkalommal van lehetőség „edzésre” jönni?

Lehet járni heti 1szer, de akár heti 5ször is. Mindenképp legyen rendszeres program, ha egyszer belevág a család. Érdemes ugyanazokon a napokon jönni, mert így remek kis közösség tud kialakulni.

Hány perces egy foglalkozás?

A foglalkozások nálunk 60 percesek, de a tiszta munka az kb. 45 perc, mert az óra elején és végén a gyerekek számára van egy kis játék idő.

Hogy kell elképzelni egy újonnan induló csoport első foglalkozásait?

A teljesen kezdő csoport a lépcsőn ülve kezdi le a munkát. Az óra folyamán sétálások, szökdelések, futások, fröcskölések keretén belül ismerkednek meg a víz tulajdonságaival. Megtanulnak buborékot fújni, a bátrabbak akár, már le is bújnak a víz alá. Ez általában gyerekfüggő. Senkit nem erőltetünk.

Ha valaki versenyszerűen szeretne foglalkozni az úszással vagy más vízi sporttal van-e nálatok lehetőség erre?

A mi egyesületünkben az oktatás a fő vonal. Aki tehetséges és szeretne úszni, vízilabdázni, szinkron úszni őket tovább küldjük a megfelelő helyre. Gyógyúszásra van még lehetőség, ez egy komplex, külön foglalkozás, amit szintén megfelelő végzettséggel rendelkező oktató tart.

Hol és mikor lehet Titeket megtalálni?

Az egyesületnek van saját honlapja: www.puse.atw.hu. Itt minden lényeges információ megtalálható rólunk. Szeptember 15-től folyamatosan induló csoportjainkban sok szeretettel várunk mindenkit egészen júniusig!

 

Sok sikert az egyesületnek és kívánom, hogy sok- sok vízimádó kisember kerüljön ki a kezeitek közül!

Petricsevics Krisztina 

Fotó forrása: weheartit.com

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink