kosaram

0
Feldolgozás…

A gerincferdülésről gyógytornász szemmel!

A scoliosis, más néven gerincferdülés szűrése már óvodás, kisiskolás korban fontos, hogy elkezdődjön. Ebben a korban már kiszűrhetőek kóros elváltozások, fejlődési problémák (pl.: látszólagos vagy tényleges végtagrövidülés, tartásproblémák, kóros izomállapot, aszimmetriák). A megfelelő szűréssel elkerülhetőek lennének későbbi, akár felnőtt korban jelentkező panaszok, illetve eltérés esetén folyamatos kontroll és terápia mellett a gerincferdüléssel fájdalommentes, sportban gazdag életet is élhetünk, míg egy elhanyagolt, rosszul kezelt gerincferdülés komoly életminőségbeli romláshoz vezethet, és állandó fájdalommal járhat. A scoliosison a gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira, hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges. Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében bordapúpok alakulnak ki. A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak. A konzervatívan (operációs beavatkozás nélkül) kezelhető esetek nagy részét az idiopáthiás (ismeretlen eredetű) esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk.Két fő csoportot különböztetünk meg, az első csoportba az úgynevezett Funkcionális scoliosisok tartoznak. Ebben az esetben az oldalirányú elhajláshoz nem társul torzió (elcsavarodás). Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható. Előrehajolt testhelyzetben bordapúp nem látható. Az elsődleges funkcionális scoliosis kezelésének célja a mély és felületes hátizmok diszbalanszának helyreállítása. Ez a típusú funkcionális scoliosis általában nem rosszabbodik, valamint nem alakul át strukturális gerincferdüléssé. A másodlagos funkcionális scoliosis az egyik alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése következtében jön létre. A rövidebb oldali medencefél lentebb kerül és a ferde medenceállás kompenzálásaként alakul ki a rövidült oldal felé gerincferdülés. Ilyenkor sokszor végtaghossz különbség korrekciójával / pl. sarokemeléssel/ a scoliosis korrigálható. A második csoportba a Strukturális scoliosisok tatoznak, melyek lehetnek ismeretlen eredetűek (idiopathiás scoliosis), illetve ismert eredetűek. Az idiopathiás scoliosisnak 3 fajtáját különböztetjük meg (infantilis típus 0-3 éves korig, juvenilis típus 3-10 éves korig, adolescens típus 10 éves kor felett kialakult).

g1g2

 

 

 

 

 

Előrehajló betegen különösen jól megfigyelhetőek a kialakult deformitások. Az idiopathiás scoliosis jellemző tulajdonsága, hogy folyamatosan, bár változó ütemben, ritka kivételtől eltekintve, progrediál. A betegség különböző életkorokban kezdődhet és a gerinc bármely szakaszán megjelenhet. A betegség kezdetének időpontja jelentősen befolyásolja a görbület nagyságát. Minél fiatalabb korban jelentkezik az idiopathiás scoliosis, annál rosszabb prognózisra számíthatunk. A strukturális scoliosisok 80%-a idiopathiás, ismeretlen eredetű és elsősorban a lányokon jelentkezik. Az ismert eredetű strukturális scoliosis lehet veleszületett, neuromusculáris problémából fakadó vagy rendszerbetegségekhez társuló, ezek az elváltozások lényegesen ritkábban fellelhetőek. A gerincferdüléstípusát és a görbület nagyságát álló beteg teljes gerincéről készült, kétirányú röntgenfelvétel segítségével tudják meghatározni. A görbület nagyságát Cobb fokban határozzák meg.

A kezelés fajtáját (konzervatív, műtéti, korzett viselése) nagymértékben meghatározza a görbület nagysága.

g3 g4

 

A következőkben Gyarmati Dalma gyógytornászhoz intézett kérdéseimet olvashatjátok, aki Schroth- terapeuta is többek között így sok gerincferdüléses betegek kezelésével foglalkozik.

Mi az a Schroth terápia és mi a lényege a terápiának?

A Schroth kezelés 3dimenziós (3DST) segítséget nyújt a betegnek, mert a módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós). A terápia lényege, hogy a gerinc maximális, aktív nyújtásával elért helyzetben, egy speciális forgató légzéssel a törzs csavarodásának helyreállítását érjük el. Ebben  a korrigált‎ testhelyzetben izomerősítést és nyújtást végeztetünk a beteggel. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.

Mikor érdemes elkezdeni a gyógytornát?

Akár 4-5 éves kortól, a korai felismeréssel és kezeléssel megelőzhető lehet akár a műtéti beavatkozás is. A funkcionális scoliosis teljesen gyógyítható a megfelelő gyógytornakezeléssel.

 Milyen gyakran kell a gyógytornát végezni?

A gyógytornásszal megtanult korrekciós helyzetek nagyon jól beépíthetőek a mindennapi életbe. A tornát ideális esetben napi 0.5-1 órát kell végezni és kiegészíteni kardió edzéssel heti 3 alkalommal. Növekedés befejeztével a torna lecsökkenthető heti 2-3 alkalomra. 

 Milyen mértékű javulás várható?

Ahogy már korábban is említettük, nincs két egyforma gerincferdülés, így nem lehet a javulás mértékét megjósolni. 20 Cobb fok felett korzett/fűzőkezelésre is szükség van még a növekedési fázisban, aminek a rendszeres, megfelelő viselése szintén befolyásolja a javulás mértékét. Minden esetben a legfontosabb, hogy rendszeres kontroll (rtg) mellett a gyógytornát komolyan kell venni és állapotnak megfelelő fűzőt kell viselni az előírtak szerint. Nem elhanyagolható az őszinte terápiás‎ kapcsolat kialakítása a gyógytornász és a beteg között. Egyénre szabott terápiával a scoliosis nagyon jól kezelhető!

 Mi történik, ha a gerincferdülést nem kezelik? Milyen romlással, következményekkel kell számolni?

A kesőbbi szövődmények lehetősége nagyban függ a scoliosis mértékétől, elhelyezkedésétől és mobilitásától. A felnőttkori romlás általában lassú, átlagosan évi 1 fokot jelent. A romlás 10 fok alatti görbületnél kicsi, de a 30 fok körüli görbületnél már jelentős lehet. A csontérés befejeződése előtt a romlás átlagosan 5-8 fok, de természetesen ez nagyban függ a scoliosis fajtájától. Általánoságban kijelenthetjük, hogy a rögzült deformitások fájdalommal és komoly életminőségbeli romlással járnak, ha nem kezeljük a betegséget.

 Mit sportolhatnak a scoliosisban szenvedők?

A megfelelő sport kiválasztása támogatja a kezelést, ilyenek például az úszás, hegymászás, szimmetrikus terhelést biztosító sportok. Azonban ezek a sportok nem fogják korrigálni a gerinc deformitásokat. Sokszor kérdezik, hogy úszással helyrehozható-e egy gerincferdülés. Erre a válaszom: Nem, az úszás önmagamban nem elég, hiszen nem derotalja a törzset. Sokat segíthet azonban a tüdőkapacitás növelésében, ami a kóros bordapúpok és bordavölgyek miatt korlátozott. A nagy ütközéssel és ugrálásokkal járó, valamint az aszimmetrikus‎ terhelést adó sportokat mérlegelni kell attól függően, hogy milyen mértékű a gerincferdülés. 

g5

Petricsevics Kriszta, Gyógytornász

címkép forrása: pinterest

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink