kosaram

0
Feldolgozás…

A Fügeherceg, a citromvágta és a fahéjostor- fügelekvár

Tegnap egy nagyon kedves ismerős bácsitól kaptunk fügét. Korábban bevallom nem nagyon mertem megenni, nem is tudom miért, de ez, amit kaptunk valami ellenállhatatlanul nézett ki. Hamar ki is találtam mi legyen belőle, és persze sorban is állok már a következő adagért, mert nagyon jó dolgokra leletem a füge kapcsán.

Például arra, hogy mennyire egészséges a mézédes füge, mert létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin,különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De ami a legfontosabb a mi cseperedésünk szempontjából az az, hogy a fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében. Ez pedig egy két éves gyerek esetében, akinek a csontjai  és fogazata fejlődésben van abszolút nem elhanyagolható szempont.

Ráadásul akár hiszitek, akár nem, szuper ellenszere lehet a bárányhimlőnek a betegség kezdeti szakaszában.

A tegnapi adagból kísérleti fügelekvárt gyártottunk a kis segítőmmel. Azért lekvárt, mert épp kisülőben volt a finom kuglófunk és gondoltam, akkor össze is házasítjuk őket egy röpke ceremónia alkalmával. Fügeherceg isteni citromparipán érkezett a kuglófkisasszonyhoz fahéjostorral a kezébe. A végeredmény pedig egyenesen mesés lett….bár a szerelem hamar véget is ért, mert a kétfejű sárkány…történetesen Alíz és apukája serc-perc alatt felfalta a hőseimet.

A recept, amely tanúskodik az utókornak azt itt meg is osztom Veletek:

1kg füge

50 dkg cukor, én fele-fele arányban nyírfacukrot és barna cukrot használtam, (lehet hogy valakinek több cukor kell hozzá, de nekem még ezzel az adaggal is elég édes lett)

egy citrom leve

egy-két citromkarika egészben

2 kk fahéj

Egy kis vízbe sziruposan felolvasztom a cukrot, majd hozzáadom a megmosott és felaprított jól megérett fügét, beleteszem a citrom levét és a citromkarikákat és rotyogni hagyom míg be nem sűrűsödik a végén behintem a fahéjjal és magasabb lángon összefőzöm még egy 5 percig.

(Alaprecept: mindmegette.hu, fügéről: napidoktor.hu)

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink