kosaram

0
Feldolgozás…

A biztonságos babahordozás 1. rész

A babahordozás szépségeiről és előnyeiről már rengeteg szó esett, de ne feledkezzünk meg néhány alapszabályról, amit be kell tartani hordozás közben. A legfontosabb, hogy mindig a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel hordozzuk csemeténket, mert itt kinn már sosem lesz akkora biztonságban, mint a pocinkban volt.

1. Mindig győződj meg róla, hogy a babád a hordozóeszközben kap levegőt. A levegő biztosítása és a kényelmes pozíció megválasztása mindig a Te feladatod, nem a hordozóeszközé!

2. Soha ne hagyd semmilyen eszközben a babád fejét a mellkasára "esni". A túlzott összegörbült pozíció akadályozza a csecsemőt a szabad légzésben. A hordozás alatt a baba álla és mellkasa között mindig két ujjnyi távolság legyen. Ez a szabály nem csak a hordozóeszközökre, hanem autósülésekre babakocsikra is értendő!

3. Sose takarja a baba arcát semmilyen szövet, anyag. Ez ugyanis a már kilélegzett levegő visszalélegzését okozhatja. A baba arca és szája, orra mindig legyen szabadon. Ellenőrizd is gyakran, hogy szabad útja van a levegőnek!

4. Az Amerikai Csontkovács Egyesület ajánlása és iránymutatása alapján soha ne sportolj, fuss, ugrálj hordozás közben. Ezen pattogó, hirtelen mozgások közvetlen veszélyt jelenthetnek a baba agyi- és gerincfejlődésére!

5. Soha ne hordozd a babádat biciklizés, lovaglás és autózás közben. Egy autósülést sem képes semmilyen hordozó eszköz helyettesíteni! Erről bővebben még lesz szó a cikk második részében!

6. Mindig a baba korának és súlyának megfelelő babahordozót válassz! Ha már lóg a babád egy rugalmas kendőben érdemes Mei Tai-ra vagy csatos hordozóra váltani és ez fordítva is igaz. Egy túl nagy hordozó nem jelent kellő támasztékot babádnak! A saját egészséged érdekében pedig egy nagyobb babát a hátadon hordozz, hogy a csípőd nem sérüljön! A féloldalas hordozást (karikás kendő és tárasi) pedig csak rövid ideig preferáld váltott pozícióval, mivel a gerincedre komoly terhelést jelenthet!

7. Mindig ellenőrizni kell a hordozás előtt a felkötést! A szorosságát, a hordozó épségét és a baba pozícióját, mindig ellenőrizd. Amíg nincs rendesen felkötve a baba, addig nem szabad elindulni. Inkább kezdd el előröl! Ezt akár az utcán egy kirakatból vagy autó tükréből is könnyedén ellenőrizheted!

8. Soha nem lesz a babád hordozás közben akkora biztonságban, mint a pocakodban volt! Különösen ügyelj csúszós felületeken, ne mássz létrára, székre...stb.! Ügyelj arra, hogy testsúlyod átrendeződik hordozás közben ezért könnyebben elveszítheted az egyensúlyodat!

9. Egy babahordozó sem véd a külső behatásoktól, mint például erős napsugárzás, zajok, repülő szilánkok...stb. Mindig olyan környezetben közlekedj a babáddal, ahol ezen behatások ellen más módon is tudsz védekezni, de legjobb, ha egyáltalán nem kerülsz ilyen környezetbe!

10. A babahordozót és a baba ruhatárát mindig az időjárásnak megfelelően kombináld. Nyáron ne legyen a baba túlöltöztetve a hordozóban, de a végtagokat óvd napfényvédővel!

11. A baba a hordozóból sok minden el tud érni. Erre különösen figyelj, ha a hátadon hordozod babádat és nem látod közvetlenül hova tud nyúlkálni! (Sokat segít a háton hordozásnál a piperetükör)

Szigorúnak és soknak tűnnek ezen szabályok, azonban ha jobban belegondolsz nem is olyan bonyolult őket betartani! Felelős és jó hordozást kíván a Mybabyhug!

safe

főkép forrása: gypsymomma.com

cikk forrása: nemzetközi babahordozási portál

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink