kosaram

0
Feldolgozás…

A babahordozás és a napirend

Tudom elsőre furcsának tűnik a kettő összefüggése, de saját tapasztalat alapján bizony a hordozás a napirend kialakításában is a legjobb partner. Hogy miért?

A napirend nagyon fontos a babáknak. Azt mondják a babák a legkonzervatívabb lények ezen a földön. Ragaszkodnak a szabályokhoz és a következetességhez, hiszen ez ad nekik biztonságot, ha tudják. mikor mi történik. A másik, ami biztonságot ad, az a szülő közelsége. Szóval, ha a kettőt vegyítjük könnyű dolgunk lesz. Nem kell kifárasztó sírás végén beájulni önkívületi állapotban az ágyba, ami kifullaszt mindenkit a családban, ráadásul kicsit Te is szabhatod meg mikor legyen alvás.

Nézzük mi, hogy csináltuk anno és most:

Alízt anno, ha betettem a kendőbe sírás és habozás nélkül elaludt. Volt, hogy nézelődött egy kicsit előtte, de mire észrevettem már csak a szuszogást lehetett hallani. Következetesen minden reggel 10 körül ez volt a program. Aztán teltek múltak a napok, gondoltam, ha már alszunk kibontom és beteszem az ágyába. Ez az elején komoly hibának bizonyult, hiszen pár perc múlva rájött, hogy „átvertem” és dühösen ébredt a kiságyban, de pár nap elteltével Alíz megbékélt a gondolttal és bár felnézett rám néha morcosan, aztán azért mégis befordult a sarokba és aludt tovább….minden nap pontban 10-kor. Aztán megint pár nap/hét elteltével elég volt csak alvásidőben egész egyszerűen magamhoz ölelni, majd betenni a kiságyba és aludtunk… hiszti, sírás, hosszas ringatózás és különféle koreográfiák nélkül.

Egy gyerek persze nem reprezentatív minta, de most ismét van lehetőségem megerősíteni a tényt, hogy a hordozás a békés „napirendbeállítás” egyszerű módja is lehet…hiszen Rózi is, ha beteszem a kendőbe szinte azonnal elalszik, most már ott tartunk, hogy délelőtt 9 és 10 között ez már rendszerszerűen megtörténik.

Ha már érzed, hogy babád fárad és nyűgösebb, elég összebújnotok és sírás nélkül elszunnyad majd. Hidd el, ha minden nap következetesen  ez ugyanabban az időben megtörténik, nagyon hamar biztos napirendetek lesz, ami pedig egyenes út a kiegyensúlyozott babaléthez. Ráadásul kicsit befolyásolni is tudod az alvások rendjét, hogy az egész családnak kényelmes legyen.

Mi például most Rózival megyünk Alízért az oviba. Mivel nem szeretném a kicsit felébreszteni emiatt, így igyekszem ebéd után rögtön összebújni, hogy mire itt az idő kialudjuk magunkat. Eddig az elmélet működik, ráadásul békésen.

A hordozással tehát igazából a békés alvásban segíted a babádat, az már csak hab a tortán, hogy ezzel rendszert is kialakíthattok a napotokban.

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink