kosaram

0
Feldolgozás…

91. nap

Mikor babánkat várjuk mámorfelhőben úszunk, s nem is foglalkozunk az adózással, pénzügyekkel. Tudjuk persze, hogy jár majd a gyermekünk után családi kedvezmény, mert valahol már hallottunk róla, de hogy akkor ez most pontosan hogyan is van….?

A családi kedvezmény már a magzatra is érvényesíthető a terhesség 91.napjának betöltésétől. Ezt a 91. napot az orvosod fogja Neked igazolni, ezért mindenképp figyelj rá, s kérd el ezt az igazolást. Az orvosok nem fognak erre figyelni (nekik nem is ez a feladatuk), ezért a Te dolgod, feladatod, hogy kérj tőlük egy ilyen igazolást. Ezt az igazolást csak jól meg kell őrizned. Nem kell beküldened a NAV-nak, nem kell leadnod a munkahelyeden. Viszont egy esetleges NAV ellenőrzés során, amikor megnézik, hogy jogosan vetted e igénybe a családi kedvezményt, ezzel az igazolással tudod bizonyítani.

A családi kedvezményt igénybe veheted:

  1. havonta érvényesítve a munkabéredből, vagy
  2. év végén egy összegben is.

1. Ha havonta kívánod érvényesíttetni a munkabéredből, akkor a munkáltatód felé le kell adnod egy kérelmet, melyhez a formanyomtatványt itt találod. Családi kedvezményre már abban a naptári hónapban jogosult vagy, amikor a magzatod betöltötte a 91.napot (vagyis ha pl.: a 91. napot február 27-én töltötte be, akkor február hónapra igénybe veheted már a kedvezményt).

2. Ha év végén, egy összegben kívánod érvényesíteni a kedvezményt, akkor a munkáltatód felé nem kell nyilatkoznod év közben. Év végén viszont, ha a munkáltatód készíti a bevallásodat, akkor a munkáltatód felé kell jelezned az igényedet, ha viszont az önadózást választod, akkor a bevallásodban ne felejtsd el feltüntetni.

Mikor melyiket szoktam javasolni? Igazából ez a Ti döntésetek, hogy melyik módot preferáljátok. De, ha a munkáltatótokkal  nettó bérben állapodtatok meg, akkor nem érdemes a kedvezmény évközbeni érvényesítést választani. Hogy miért? Mert azáltal a Te nettód ugyanannyi marad, csak a munkáltatódnak kell kevesebb adót befizetnie utánad. Ebben az esetben, ha az év végi érvényesítést választod, akkor a teljes adókedvezményt visszakapod.

A lényeg, hogy nem veszik el a családi kedvezmény, ha év közben nem sikerült egyáltalán, vagy részben érvényesíteni. Év végén a bevallással még mindent helyre hozhatsz. Ha több gyermeketek van, s úgy látod, hogy évközben nem sikerült maximálisan kihasználni a kedvezményt, érdemes a szülők adóbevallását szakemberrel megcsináltatni, aki figyel arra, hogy mindkét félnél a maximálisan érvényesíthető kedvezmény kerüljön kihasználásra.

Kitöltési útmutató a családi kedvezmény érvényesítéséhez itt.

 

Kiss-Márton Adrienn

munkaügyi tanácsadó

http://munkavallalovagyok.wix.com/home

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink