kosaram

0
Feldolgozás…

5 tipp anyának az hatékony időbeosztáshoz

„Jajj, de szuper Neked, hogy még babázol! Mindenre van időd!” „Nem is csinálsz otthon semmit!”:) Ti is szoktátok ezeket a mondatokat hallani igaz?

Az a semmi valójában gyerkőc mellett bizony sokszor több műszakos állásnak felel meg Szóval, éjszaka ébren vagy attól még bizony a vasalás, mosás, főzés és esetleg egy kis otthonról végzett munka meg fog várni.  

Számos oldal és coaching tanácsadói tipp létezik a munka világára, vezetőknek és beosztottaknak egyaránt, hogy miképpen lehet még hatékonyabban, jó időbeosztás mellett dolgozni. Akár vehetnénk ezeket a tippeket anyának is, csak egy aprócska bibi, egy aprócska zavaró tényező van a gépezetben: A GYEREK.

Tök jó lenne, ha felosztanánk a napot, hogy reggel főzünk, aztán délután van magunkra időnk egy órácska, aztán teregetünk, meg vasalunk, meg bevásárolunk.. stb. Valószínű nem lenne gond, az időbeosztással. Csak a gyerkőc mellett, aki épp fogzik, szeparációs szorong és egész egyszerűen gyerek, ez sokszor kivitelezhetetlen. Szóval most megpróbálunk egy-két tippet összeszedni, hogy gördülékenyebben mehessenek a dolgok és valóban legyen időtök mindenre anélkül, hogy kihullana a hajatok.

1. Szedd össze a heti teendőket és rendszerezd, priorizálj:

Amikor van egy kis időd, érdemes egy pár percet szánni akár az „Anya Napló” segítségével, hogy összeszedd a teendőket egy hétre előre, mikor hova kell menni, orvoshoz, tisztítóba, bevásárolni. Először soha ne napban gondolkodj, hanem hétben, a nap végén lehet a következő napra tervezni. Jegyezd fel hozzá, a helyet is, így már az útvonalat is el tudod képzelni, hogy minél kevesebb kitérőd legyen.

A teendőket érdemes fontossági sorrendbe állítani, hogy ha valamire nem jutna időd, ne a legfontosabb maradjon el.

Mindig próbálj meg kevesebbet betervezni, hiszen sosem tudhatod, mi jön közbe, így úgy fogod érezni megint nem intéztél el semmit.

2. Csoportosítás:

Érdemes minden feladatot csoportosítani: háztartás, mosás, főzés, bevásárlás, gyerkőc dolgai…ha vannak állandóan ciklikusan ismétlődő feladatok, akkor kitűzhetsz neki egy napot, amikor csak és kizárólag azzal foglalkozol. Például legyen a szerda a háztartásé. Ezen a napon nem főzöl, nem vásárolsz, csak és kizárólag a rendrakásé, tisztogatásé a főszerep. Ha csak 100%-an egy dologgal foglalkozol, bizonyítottan jobban és hatékonyabban is kivitelezhető az adott feladat. Hiába mondják a nőkre, hogy ezer dologra képes egyszerre koncentrálni, valójában ez nincs így. Sokat könnyítünk a dolgon, ha egyszerre egy dologra koncentrálunk. Ugyanígy lehet napja a bevásárlásnak, a ruháknak. Főzéssel is jobban jársz, ha megpróbálsz előre több napra főzni.

 3. Tanulj meg nemet mondani:

Bizony sokszor abba a hibába esünk mi anyukák is, hogy mindent bevállalunk. Elvisszük a gyerkőcöt különórára, közben megígértük a másiknak a kalácsot reggelre. Szóval nemet is kell tudni mondani.

4. Mindig legyen „ÉNIDŐ” is betervezve:

Nagyon fontos, hogy a sok teendő mellett magadat is kordában tudd tartani mentálisan, fizikálisan, próbáld meg a saját idődet is ugyanolyan komolyan betervezni a listába, mint bármi mást. Így nem lesz kifogás a mozgásra, szépülésre, kikapcsolódásra, párodra.

5. Pontos napirend és a hordozás az időbeosztásban:

A legnagyobb kihívás azonban az, hogy minden feladatot úgy láss el, hogy közben ott pislog két szempár, aki éhes, szomjas, szeretne játszani, sétálni, elálmosodott.. stb. A legjobban akkor tudsz tervezni te is, ha van napirendetek. Szóval érdemes már az elejétől, ahogy a gyerkőc megszületett követni egyfajta napirendet, amibe bele tud nőni ő is. Neki is jobb, ha kiszámíthatóan történik minden és Neked is, ha tudod pontosan mikor fog aludni, játszani, enni.

Nagyon sokat segít a napirend kialakításában a hordozás. Hiszen amíg picik szinte biztos, hogy el fog aludni a babahordozóban, szóval, ha szeretnéd az alvások ritmusát mielőbb kialakítani, csak bújjatok össze és pár héten belül meg is fogja szokni, hogy mikor van alvás. Innentől pedig csak egy lépés az étkezések, ébrenlét ritmusa.

De a hordozás nagyon sokat segít abban is, hogy elvégezd a teendőidet. Tudsz vele mosogatni teregetni, bevásárolni. Szóval anyának igazi szabadságot ad a napirend és az élet szervezésében.

horváth_éva

Horváth Éva, szépségkirálynő tippje példáual a hatékony háztartásvezetésre és időbeosztásra

Hordozójuk: Mybabyhug, True Love, Kisabás verzió, teljes csatos konstrukció

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink