kosaram

0
Feldolgozás…

3-as szívszabály a hordozásban

Szokták mondani, hogy a gyermeknevelésben a legfontosabb tanácsadó a szülői ösztön. Hallgassunk a szívünkre, hiszen mi fogjuk a legjobban tudni mi lesz a csemeténknek a legjobb. Ez azonban nem véletlenül van így, hiszen sokszor a szívünket a szakmai konkrét tények is igazolni fogják. Például nem véletlenül van az, hogy legtöbbször egy baba úgy nyugszik csak meg, ha mellkasával – szívével- anyja mellkasára – szívére- fekszik. Most megmutatjuk a mi hármas szívszabályunkat, ami segít eligazodni a helyes babahordozásban is.

 1.Anya szívdobogása:

 A helyes babahordozásban az egyik legfontosabb elv a baba mentális és fizikai fejlődése érdekében, hogy a hordozó mindig menedék is lehessen a babának. Az első három hónapban nagyon fontos mentálisan egy babának, hogy a 9 hónapig megszokott környezete, hangjai ne tűnjenek el. Az egyik legmeghatározóbb ilyen hang, Anya szívdobogása. Sokszor egy baba csak a mellkasunkon tud elaludni, ha letennénk, azonnal felébred. Ez nem azért van, hogy nekünk nehezek legyenek a napjaink, hanem egész egyszerűen egy újszülöttnek ez a közeg a megszokott, a biztos menedék. Ez az első pont a legfontosabb ellenérve a kifelé hordozásnak is. Kifelé hordozás alatt ugyanis ez a menedékfunkciója a szülőnek megszűnik, a baba nem tud odabújni a hordozójához, ezáltal felesleges stressznek tesszük ki babánkat. Az alábbi pozíciót erősíti meg az is, hogy egy baba helyes tartása ortopédiailag is így valósítható meg a legkönnyebben. Ha babánkat kifelé fordítjuk egy hordozóban, azzal bizony testileg is komoly terheket „akasztunk” rá, nem csak szellemileg.

 

16

TeddyGrey rugalmas hordozókendő, Mybabyhug

2. A baba mellkasa, szíve mindig érintkezzen velünk:

 Az első pont folytatása ez az elv is, miszerint mindig úgy hordozzuk a babánkat, hogy közben az ő mellkasa érintkezzen velünk. Ez annyit jelent, hogy ha azt szeretnénk, hogy többet lásson a világból akkor sem kifelé fordítjuk a babát, hanem bizony a hátunkra tesszük, hogy a mellkasa akkor is érintkezzen a biztonságot jelentő hordozójával. ekkor ugyanazt fogja látni, amit mi, mégis biztonság érzetet tudunk adni, ami amellett, hogy ortopédiailag is helyes megoldás mentálisan sem terheli a babát a kifelé hordozással ellentétben.

13407342_10153911861678369_906319551_n

3. Hallgass a szívedre!

 Az utolsó mégis legfontosabb elv a helyes babahordozásban, hogy mindig akkor és annyit hordozz, amennyit a megérzésed diktál. Vannak nehezebb napok, amikor egy baba folyton ölben van, és ilyenkor a környezetünk általában megjegyzi a szokásost, hogy „elrontod, magadhoz szoktatod, anyámasszony katonája lesz belőle!”. Ezeket bátran eresszük el, hiszen mi szülők vagyunk a babánkra hangolva, mi tudjuk a legjobban, hogy mikor mennyi ölelést igényel. Ez nem más, mint egy „válaszkész” szülői magatartás, amely erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, azaz a biztonságérzetét a babának növelni fogja, nem pedig csökkenteni. Azaz, ha azt szeretnénk, hogy a babánkat „ne rontsuk el”, ne legyen belőle egy félénk, minden új helyzettel, környezettel nehezen megbarátkozó gyermek, akkor bizony hordozzuk őt korlátok nélkül, azaz reagálunk az ő igényeire.  A babák ösztöneiben is bízhatunk bátran, hiszen, ahogy fejlődnek és ügyesednek úgy nyílik a kíváncsiságuk és fogják kevésbé igényelni a hordozást, ezt mi fogadjuk el és próbáljunk az igényeihez igazodni, kicsit lehet le kell lassítanunk egy-egy hazaúton, vagy a boltban, de hosszú távon megtérül a türelem, hiszen egy világot sokkal könnyebben befogadó gyermeket fogunk kapni.

hip_hop_promo-18

HipHop totyogós hordozó, Mybabyhug

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink