kosaram

0
Feldolgozás…

10 tipp a gördülékeny óvikezdéshez

A gyermek és szülő életében az egyik legnagyobb mérföldkő talán az ovikezdés. Nem könnyű feladat az elválás, a szomorúság ilyenkor mindenki részéről teljesen természetes dolog, az élet velejárója. Minden gyerkőc, mint mindenben ebben is, más- és más lehet. Valakit szinte nem is kell beszoktatni, már a második naptól kezdve ő ébreszti a szüleit, hogy neki dolga van oviba kell menni. De van - és talán ez a gyakoribb- olyan csemete is, akinek nehéz az elválás és míg anya az ovi előtt, addig gyermeke az oviban itatja az egereket.

Most összegyűjtöttünk 10 tippet ahhoz, hogy ez az elválás egy kicsit gördülékenyebben mehessen. Nagyon fontos, hogy tudatosan és mindig következetesen kezdjétek az ovit, már jó pár héttel korábban felkészülve a változásra.

Járjatok közösségbe!

Már egészen pici kortól vannak gyermekfoglalkozások, ahol gyermektársaságban lehettek. De a gyakori játszóterezés is remek hely arra, hogy minél többet legyen gyermeked a korosztályával. Ilyenkor jobb, ha hagyod hogy a gyerekek rendezzék le egymás között a "kié a lapát" kérdést, hiszen az oviba sem fogsz mögötte állni és őrködni, hogy mindenki szépen viselkedik e.

Szokjatok hozzá a gondolathoz!

Beszélgessetek sokat már korábban az ovikezdést megelőzően az óvodáról. Legyen benne az esti mesében, mutasd meg, ha arra jártok az ovi épületét, és mondj példát ismerős gyerkőcökről is, akik már oviba járnak. Érezze gyermeked, hogy ez természetes dolog, sőt ébreszd fel benne a kíváncsiságot a ovi világa iránt.

Csak pozitívan!

Mindig pozitívan nyilatkozz az oviról, azt érezze, hogy oda kiváltság járni.

Látogassatok el az oviba!

Minden óvodában tartanak már nyílt napot. Ide menjetek el együtt, nézze meg magának a helyet, próbálja ki a játékokat, és ami a legfontosabb ismerkedjen meg az óvó nénikkel és a dadusokkal, az egy nagyon fontos szempont, hogy neki is mindenki szimpatikus legyen.

Kevesebb idő együtt

Furán hangzik, de meg kell, hogy szokjátok, hogy kevesebb időt vagytok együtt. Már az ovikezdést megelőzően próbáld minél többet nagyszülőkre, barátokra bízni az ovikezdőt, ne legyen neki ismeretlen, ha távol vagy.

Délután jövök érted!

Bár a gyermekek még nem mindig értik az idő fogalmát, de Neked tudatosítanod kell benne, hogy délután jössz érte. Legyen egyfajta rítus a búcsúzás, mindig minden történjen ugyanúgy, a következetesség és a kiszámíthatóság ebben a korban nagyon fontos.

Az ovi a legjobb hely, ahol mindig minden rendben van!

Ha bármi problémád is adódna az óvodával, soha ne a gyermek előtt beszéld meg a pároddal. Ott mindig minden rendben van. Nem szabad a verekedős Pistikét sem szídni az óvónőnek a gyermeked előtt. Érezze, hogy az ovi egy szuper hely.

Mesélj, én hallgatlak!

Ha az oviról kezd mesélni a csemetéd, akkor mindig figyelemmel és érdeklődéssel hallgasd végig. Örülje vele együtt, ha valami jó dolog történt, és érezz vele együtt, ha valami bánat érte. Nagyon fontos, hogy most a mondani valója hallgató fülekre találjon, mert az egész későbbi bizalmi viszonyotok alapjait most teszed le.

A rongyi is jöhet!

Beszéld meg az óvodával, hogy a kedvenc rongyiját, plüssét, alvós alkalmatosságát vihesse magával, ez olyan, mintha egy szelet otthon mindig vele lenne.

A sírás nem szégyen!

Ha csemetéd az első pár hétben megváltozik, esetleg agresszívebb lesz és sokat sír, nem kell kétségbe esni. Bár könnyű mondani, de egy teljesen természetes életkori sajátosság és viselkedés ez egy elszakadásos élethelyzetben, hogy gyermeked kicsit kifordul önmagából.

forrás: www.családinet.hu

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink