kosaram

0
Feldolgozás…

10 alapvető benti játék ahhoz, hogy ügyes-okos gyerkőcöd legyen

Építőjáték:

Nem kell a legdrágább „hájtech” újdonságnak lennie, akár a gyufás dobozok is megteszik, hogy bármit építsünk belőle.  Fejleszti a kéz apró mozdulatait, a térlátást, a képzeletet, remek apalefoglaló.. mire körbenézel apára már nincs gond csak a gyerkőcnek kellene valami játékot találni :).

Báb:

Nálunk a báb bármire képes, az első bábunk Borisz volt a bohóc, amit Borisz mond az szent és sérthetetlen. Velük egy olyan világ kel életre, amely csak a mesében létezik.  Nekik szót fogadnak és elmondanak mindent, nálunk bevált „hiszti kezelő módszer” is egyben, ha Borisszal leülnek és megbeszélik a dolgokat.

 Szituációs játékok:

A legnagyobb fejlesztő egy gyereknek az utánzás. Ha te főzöl, neki is kell, ha te bevásárolni mész, ő is szeretne. Egy kis konyha, vagy éppen orvosi szett belehelyez olyan szituációkba, amellyel a valóság is sokkal gördülékenyebben fog menni.

Könyv:

A könyv az első eszköz, amit be kell szerezned, nagy képekkel, gyors vagy éppen lassú ritmusos versekkel, aztán egyre hosszabb mesékkel és a végén egy világra nyitott olvasni szerető, szép beszédű gyerkőcöd lesz az biztos.

Rajz/festék:

A gyermeki rajzok a gyermeki lelkek térképei. Nagyon fontos, hogy már egészen pici kortól megmutassuk a színek és a 2 dimenzió világát. A színek megismerésében a legeslegjobb módszer, ha van egy ecsetünk és egy 100 forintos palettánk, amelyből a világ összes színe kikutyulható. –anya pedig ne izguljon, a vízfesték többnyire kijön..:)

Gyurma:

Sokan állítják, ahhoz, hogy egy gyerkőc iskolaérett kézizmokkal rendelkezzen, sokat kell gyurmáznia. Ráadásul rengeteg gyurmareceptből lehet válogatni, amelyeket otthon fillérekből elő tudunk állítani. Ha égethető gyurmát csinálunk az eredmény remekül összeköthető a szituációs játékokkal egy egész zöldséges kínálatot legyárthatunk, festhetünk, adhatunk-vehetünk.

Autó/baba:

Nagyon fontos, hogy már egészen pici kortól a nemnek megfelelő játékokat is bevezessünk a csemeténknél.  Egy lánynak kell, hogy legyen legalább egy igazi babája, és a fiúknak is kell legalább egy igazi, mindent tudó autója. Bizony nem kell sajnálni azt a pár csepp parfümöt a kishölgyek csuklójáról, ha kérik, és apának sem kell félnie, ha az autószerelésben kicsit kevésbé ügyes segítsége akad. Ezek a játékok a későbbi párkapcsolatra, szocializációra komoly hatást gyakorolnak.

 Társasjáték/kártyák/memória játékok:

Az ember társas lény, közösségben mozog, nő fel. A társas játékok remek eszközei annak, hogy megtanuljunk kicsiben  ebben a közösségben „mozogni”, küzdeni a kis helyünkért, megtanulni nyerni és nyerni hagyni, de méltósággal veszíteni is.

  Zene/tánc:

Az ének az egyik legkomplexebb fejlesztőeszköze az agyunknak. A hangok egymásutániságának megjegyzése mellé még egy oda passzoló, sokszor cseppet sem egyszerű, szöveg is társul. Egyszerre kell memorizálni és koordinálni az érzékszerveket. A legegyszerűbb zeneszerszámok otthon is könnyedén elkészíthetőek: csörgő PET palackból, vízzel töltött üvegpohársípok, dobok, húrok, melyeket pengetni lehet, mindig legyenek otthon. Sosem lehet tudni mikor alakul egy kis zenére és táncra a hangulat.

fotó: www.mehnniki.com

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink