kosaram

0
Feldolgozás…

Kifelé hordozás káros hatásai

Nagyon sokszor találkozom olyan szülőkkel, akik kifelé viszik egy-egy hordozóban a babájukat. Most összeszedtük, hogy mi miért nem ajánljuk ezt a hordozási pozíciót. Sokan, akik így viszik a babájukat, azzal érvelnek, hogy többet lát a világból és, hogy kíváncsi természet a babájuk, ezért így sokkal jobb neki. Most kicsit érvelünk, hogy miért nincs így valójában.

kifelé_ne_kép

 Kifelé hordozás káros hatása a baba mentális fejlődésére:

Nincs szemkontaktus: Egy pici baba alapvető igénye és ösztöne, az anyjával való szemkontaktus felvétele, különösen akkor, ha bajt érzékel. Az érzelmeket a babák arcunkról tanulják meg. A kifelé hordozáskor ez a szemkontaktus, és a hordozó személy arcának mimikája abszolút elvész a baba elől, ezzel megfosztjuk az egyik legfontosabb érzelmi igényétől.

Nem tud odabújni, ha megijed: A baba ösztönös reakciója, ha megijed, hogy odabújik a szülőhöz. Ez a megnyugtatás egyik leghatékonyabb eszköze és nagyon sokáig kulcsszerepe van a szülő „ölének”. A kifelé hordozáskor az odabújás lehetőségét elvesszük a gyermekünktől, így a stressz szintje a babának emelkedik. Kicsit ahhoz hasonlítható a szituáció, mintha hagynánk sírni a babánkat.

A kifelé hordozás veszélye a baba testi fejlődésére:

Lábak helytelen tartása: A kifelé hordozás esetében egyik legnagyobb probléma, hogy a baba lábait a hordozó törzse nem támasztja. A támasztás csak széles terpeszt biztosító befelé fordított hordozás esetében valósul meg. Azaz egy fejletlen csípőt még a lógó baba lábak súlyával is terheljük. De nem csak a csípőre ad ez felesleges súlyt, hanem a lágyékra is, mely fiú babák esetében fokozottan káros lehet.

kifelé_ne

A nehezedő súly mértéke, pedig minden lépésnél fokozódik, mivel a baba teste elhajlik kifelé hordozás esetében az édesanya testétől, így a szülő mozgásától függetlenül a baba kvázi külön, még erőteljesebben „rázkódik”. Nem egy testként mozognak, hanem külön-külön testként, a baba tehetetlenül rázkódik az hordozóban. Egy befelé fordított baba -testét pontról pontra körül ölelő hordozóban- és a hordozó teste ezzel ellentétben kvázi egy testként mozog együtt, mellyel a baba fölösleges erőhatásoknak nincs kitéve.

A gerinc helytelen tartása: Az előző ábrából az is jól látható, hogy egy mozgásfejlődés elején járó baba gerince a természetes „C” pozíciót veszi fel. Ezt a pozíciót csak a befelé hordozás esetében tudjuk stabilizálni, azzal hogy a babát kifordítjuk a lábai megtámasztás nélkül lefelé nyúlnak, mely a gerincet erőszakkal kiegyenesíti.

A megtámasztás hiánya a baba fejénél: A másik legnagyobb probléma a kifelé hordozás esetében, hogy a hordozó mellkasa nem csupán a baba lábait, de a fejét sem tudja megtámasztani ebben a helyzetben. Azaz, a baba amúgy is komoly súlyt képviselő buksija, főleg, ha azt egy pár hónapos csöppség még biztonsággal tartani sem tudja, egész egyszerűen a saját mellkasára esik még éber állapotban is nem, hogy alvó állapotban. Ez komoly fulladásveszélyt jelenthet. Alapszabály a hordozásban, hogy a baba buksija és mellkasa közé két ujjunk mindig beférjen.

A kifelé hordozás megerőltető Neked is:

Az előbbiekben említett ok, miszerint kifelé hordozáskor a baba teste kvázi elhajlik a Tiédtől nagyon komoly erőhatást jelent a Te gerincednek is. Ezért is van az, hogy a legtöbbször ilyen módon hordozó személyek gyakran felhagynak a babahordozással még a baba egészen pici korában, mert a gerincük egész egyszerűen nem bírja a terhelést és folyamatos derékfájásra panaszkodnak.

Visszatérve a kifelé hordozó szülők érvére, miszerint csupán azt szeretnék, a babájuk többet lásson a világból, íme a mi javaslatunk: Amíg babád pici, úgy látja a legtöbbet, ha közben hozzád bújik. Ha pedig már nagyok vagytok és elérték a 7-8 kg-os súlyt, tedd bátran a hátadra és pontosan ugyanazt fogja látni a világból, amit Te.

Hordozzunk helyesen, körültekintően, megfelelő eszközben!

Egy jó hordozóban nem is tudtok kifelé hordozni. Fontos még, hogy együtt nőjjön babáddal, azaz minden irányba állítható legyen. Piihe-puha ám mégis teherbíró anyagból készüljön, amely megfelően támasztja a babád. Egyszerű legyen használni és az egész család örömmel viselje. Nálunk ehhez mindent megtaláltok!

bigcitylife-16

egészséges babahordozók a Mybabyhug-ól: http://www.mybabyhug.com/termekek/babahordozo 

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Partnereink